Sinyor_Ridak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Selamlar.

Bir arkadaşımın arkadaşı bir işle uğraşıyor yaptığı işe dair kendisinin yakın arkadaşı da yazılımcı olduğu için ona siteler yaptırıyor ve aylık / yıllık hosting ücretlerini ödüyor.
Sonrasında yazılımcı arkadaş ortadan kayboluyor, arkadaşımın arkadaşının dediğine göre kendi ailesi de nerede bilmiyor ( bu şekilde bana anlatıldı )
Siteler hata vermeye başladı arkadaşımda arkadaşına beni söylüyor çözebileceğim yönünde, karşı tarafta hosting bilgileri olmadığı için yedek vs alamıyoruz, son yedekte 2020 yılında alınmış, google drive üzerinde saklanıyor, onu kurduk ancak site baya eskiye doğru kaydı tabi.
Site sahibinin ciddi zararı oluştu hem 2 sene geriye atladı hemde anahtar kelimeler vs google üzerinde ciddi geriye doğru kaydı.
Neyse siteleri aktif ettik bu arada tüm domainler bizim kontrolümüzde olduğu için farklı bir yere yönlendirebildik yedekleri kurup.
Hata veren sunucunun barındığı yer ile iletişime geçtim adamlara durumları anlattım adamlar hoş karşıladı yardımcı olacaklarını söylediler beklemediğim şekilde ancak sonrasında firmanın anlattığına dair firmada sunucu sahibine ulaşmaya çalışıyormuş çünkü borcu varmış firmaya sunucu olarak kiralandığı için, borcunu ödemezse firma haklı olarak sunucuyu kaldıracak.
Bizde firmaya dedik arkadaşı zaten bulamıyoruz, kendi ailesi de bulamıyor arkadaşın borcunu biz karşılayalım bizim sitelerin güncel yedeklerini alalım en azından veya sadece bizim sitelerin dosyalarını farklı bir sunucuya taşıyıp bayi hosting olarak barındırın, bizde aylık veya yıllık ödeme yapalım artık firma nasıl çalışıyor ise.
Firma bu konuda nedense pek yardımcı olmadı yani firmanın gözünden baktığımızda da adamlarda haklı biri geliyor yedekleri almaya çalışıyor, Firma da yazılımcı arkadaş ile iletişime geçmeye çalışmış zaten borcundan dolayı ancak olumsuz olmuş adama ulaşamıyorlar.
Firma Türk firması bu arada yabancı değil.
Şimdi bizim site sahibinin burda ciddi maddi zararı mevcut, adam hem 2020 yılından kalma yedekle kaldı hemde google / arama motorlarından ciddi düşüş yaşadı.
Ben firmayı da haklı buluyorum, yani adamlar her önüne gelene yedeği veremezler firma yine profesyonel karşıladı açıkcası ama dediğim gibi bizde mağdur sıfatındayız.
Benim sormak istediğim firmadan firmaya da zarar vermeyecek şekilde hukuki olarak yedeği nasıl alabiliriz ?

Teşekkürler.

8-10 yıl önce bu problem ile birebir aynı şekilde bir müşterimiz sıkıntıya düşmüştü ve ben şu şekilde çözmüştüm ;

Hosting firmasına telefon ile ulaştım ;
Merhaba , 8 adet web sitemiz mevcut domainlerimiz farklı xxx firmasındaki hesabımda ve erişim sağlayabiliyorum ancak hostingleri sizden satın almıştık ancak şuan sizde kayıtlı mail adresim ve telefonuma kapalı ulaşamıyorum ve bilgilerimide hatırlamıyorum , sizden herhangi bir bilgi talep etmiyorum sizdeki hizmetimize ait hosting yada sunucumuzun faturasını ödemek istiyorum hizmetimiz iptal olmaması için deyip iban numaralarna 1 yıllık ödeme yapmıştım ve siteler aktif olmuştu.

Sornasında bizdeki eski yedekleri kurup aktif sitedeki tüm değişiklik ve içerikleri aynı şekilde eski yedeklere manuel ekleyip işlem bitince tüm sistemleri kendi sunucumuzda aktif edip işlemleri sorunsuz tamamlamıştık.

Size tavsiyem verileriniz önemli ise firmadan bilgileri talep etmek yerine hizmet ücretini ödeyip hizmeti aktif etmelerini sağlamak olacaktır.
Bu şekilde işinizi görürse siteleri orjinal halinde aktif edip akabinde verilerinizi manuel olarak alıp eski yedekli siteleri localde kurup tamamladıktan sonra kendi verilerinizle kendi sunucunuzda devam etmeniz olacaktır.