Melkiadesk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba hocam öncelikle yorumunuz ve yönlendirmeniz için teşekkür ederim. Smush eklentisi yine kurup deneyip kaldırdıgım eklentilerden bir tanesi şuanda web sitemde kullanmıyorum. Asıl öğrenmek istediğim hangi kaldırılmış eklentilerin hangi kullanılan eklentiler ile bağlantısı olabileceği konusuydu. Yorumunuz okuyunca şunun farkına vardım eğer eklentilerin veri tabanındaki dosyalarını teker teker kaldırıp sitemi gözden geçirirsem göz alıcı bir hata varsa yakalayabilir ve konuya ekleyebilirim. Ama gözden kaçan sitede çalışmayan veya panelde çalışmayan bazı hatalar olacaktır. Onları sonra fark edersem büyük ihtimalle sorunun neyden kaynakladıgını anlamayacağım o yüzden yedekleri uzun bir süre boyunca elimde tutmak mantıklı olacaktır değil mi?
Misal ben sitede mevcut olmayan eklentilere dair veritabanında mevcut olan kalıntıları siliyorum ve hiç bir hata ile karşılaşmıyorum.
Ama tecrübelerim olduğu için bir çok eklentiye dair temizlik işlemlerini ezbere yapabiliyorum. Sizin durum farklı biraz.

Bazı sitelerde elementor gibi sayfa yapıcılara dair bazı kalıntılar olduğunda biraz dikkat etmek gerekebiliyor. Çünkü elementor ayrıca bir cache dosyası barındırır mesela ve bazı içerikler hatalı çıkabilir sonrasında.
Bunun gibi riskler olduğu için daima her seferinde ayrı bir yedek alırsanız içiniz rahat eder.

En başında yedek varsa çekinmeyin dediğim husus bu zaten. Elinizde ilk olarak sağlam bir yedek bulunsun.

Misal smush kalıntılarını sildiniz, o şekilde bir yedek oluşturursunuz not alarak. Bu şekilde siteyi izlersiniz bir süre, fikir edinmiş olursunuz.
Hata çıkmadığı sürece diğer eklentilere dair kalıntıları da aşama aşama silersiniz ve işlemler nihayete erer.

Bunu bu şekilde izah etmemin nedeni; sizin tecrübe edinmeniz içindir.
Çünkü ileride başka eklentiler yükleyecek, deneyeceksiniz ve işe yaramıyor ise kaldıracaksınız. Ve sonraki işlem yine veritabanı temizliği olacaktır.

Biraz uzun oldu affola