Merhaba,
Annemin 1996 senesinden sigorta girişi var. Toplam çalıştığı gün sayısı 132 gün olarak gözüküyor.
Borçlanarak emekli olabilir mi?
Şimdi seçim yaklaşıyor benim şu emeklilik işinin üstüne düşelim dedi. Sor bakalım senin foruma dedi. Beraber cevaplarınızı bekliyoruz
Annenizin emekli olabilmesi için işe girişi 23.05.1996 tarihinden önce ise 5825 gün; 23.05.1996 tarihinden sonra ise 5900 gün gerekiyor.
İşe giriş tarihinden sonra anneniz doğum yaptıysa her çocuk için 2 yıl ve toplamda en fazla 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabilir. (İkiz çocuklar tek çocuk gibi işlem görür)
* 1 çocuk için doğum borçlanma ücreti: 6.471 x %32 x 24 = 49.697,28 TL
* 3 çocuk için doğum borçlanma ücreti: 149.091,84 TL
Her çocuk için toplamda 2 yıl (720 gün) borçlanma yapılır. İşe giriş tarihi sonrası 3 çocuk olduğunu varsayarsak 720x3 = 2160 gün yapıyor.
Annenizin 132 günü varsa 2292 gün yapar. En iyi ihtimalleri düşündüğümüz bu durumda dahi 3.533 güne yani yaklaşık 10 yıla ihtiyacı var. Doğum borçlanması harici bir borçlanma da yapamaz maalesef.
Emeklilik yerine "toptan ödeme" almanızı öneririm.
https://iskanunu.com/sizin-sorduklar...eme-detaylari/ burada güzelce detaylar açıklanmış. Annenizin yaşı 52'yi geçtiyse SGK'ya gidip toptan ödeme talebinde bulunabilir. 132 günlük ne kadar alır bilemiyorum.
Not: SGK çalışanıyım. Mevzuatı iyi biliyorum. Ek sorularınız olursa lütfen etiketleyin. Forumu takip edemiyorum.
"132 günle emekli mi olurmuş kardeşim" mesajlarına aldırış etmeyin. Forum kültürünün temeli "paylaşmaktır." Herkes her şeyi bilemez. Malullük şartları da ağır maalesef. Borçlanmalar hariç-dahil, maluliyet oranı gibi değişik durumlar var. Maluliyeti varsa detayları iletirseniz dönüş yaparım.