Hocam diğer konular bir yana Dini ahlakı olmayan birinin ticaret ahlakıda olmaz ne demek tam olarak.
Burada ki din hangi din ? Müslümanlık mı ?
Müslümanlar daha mı ahlaklı ve daha iyi mi ticaret yapıyor sizce ?
İstiyorsanız ülkelerin din ve ticaret istatistiklerine bakın.
Hangi ülkelerde ahlaksızlık hırsızlık daha fazla ve dinleri neymiş bir bakın derim. Dinin ahlakla bir alakası olmaz.
Eskiden toplumları ahlaken hizada tutmak için din kullanılırdı ama bunun yerini günümüzde devletler ve kanunlar aldı.
Evet burdaki din islam dini.
İslam dinine göre hareket eden bir ticaret insanı şunlara uyar;
-Her yaptığı ticaretden %5 yada 8 verir fakire mecburi değil.
-Aldığı ürüne kat kat kar koyarak satamaz.
-süt satıyosun süte 1 damla bile su katamaz.
-ticaret yaparken borçla veriyorsa veya başka birşeyse borç olmasa bile bunu kesinlikle yazmasın lazım adaletli şekilde kağıda yazması lazım biz buna adaletli yazmak diyoruz.
-bir ürünü satarken sorunlu, pahalı ürün satmaz çünki karşıdakinin gönlü olmazsa o para helal değildir
- tartıda ölçüde hak yemeyin
- en hayırlı kazanç el emeği kazançtır ( çiftçi, marangoz vs )
- pazarlık üstüne pazarlık yapılmaz.
- malı doğrudan üretim yerinden almamak en hayırlısıdır.
- sattığın ürünü eksiksiz satmalısın, örnek smm veriyim %70 takipçi diyosan 100 takipçi de 50 türk gidiyorsa bu kazanç iyi gelmez kazanana.
- tekelleşmek ürünün fiyatını düşürüp müşteri çekmez haksız kazançtır.
- karaborsa helal değildir.
yeterli oldumu güzel kardeşim? ayrıca sen türkiyedeki müslüman denen kişilerin ticaretinimi bana örnek gösteriyosun? kaç müslüman var türkiyede? sen kafirin yaptığı ticaretin daha hayırlı olduğunu söylüyorsun? neye göre söylüyosun? gerçek allahın kanunlarıyla ticaret yapan birinin diğer müslümanım diyen kişilerle veya kafirlerle yaptığı ticareti birmi tutuyosun?.
kafirin ticaretine ben yanlış demiyorum, zaten onlar şuan sözde müslümanlardan daha iyi ticaret yapıyor ve Allahın kanunlarına daha yatkın.
emin ol şeriatle allahın kanunuyla yönetilen bir ülkedeki olan ticaret ahlakı ve güzelliği hiç bir yerde , hiç bir ülkede olamaz.
Şuan mesela isveç , norveç türkiyeden güzel yönetiliyor ve ticaret ahlakı daha yüksek onların ama sorun şu güzel kardeşim türkiye bir şeriat ülkesi değil, iran değil, suriye değil, ırak değil.
Dünyada gerçekten allahın şeriatı ile yönetilen hiç bir ülke yok. hani şunu özetle bitireyim onların şuan ticaret ahlakının türkiye ve diğer adı müslüman ülkelerden daha iyi olduğunu biliyorum ama hiç kusra bakma şeriat ve allahın kanunlarının geçtiği bir ticaretden hiç bir şekilde güzel olamaz.
hocam demiyorum, dinen hukuken bi konu üzerinde yakın hisettiklerime kardeşim diye hitap ederim, rahatsız olduysan özür dilerim.