Senelerdir bu forumdayım mantıksız yorumları ile beni benden alan, benimle uğraşan ve sonunda hiçbir şey elde edemeyen arkadaşlar da yazmış buraya. Ama onların gereksiz ve boş laflarını düzeltmek gerek.
Kira sözleşmesinde, apartman sözleşmesinde vb. aksi belirtilmediği sürece dükkanın otopark hakkı vardır.
Örneğin benim cafem bir binanın giriş katında, bina yönetimine kayıt yaptırırken imzaladığım kayıt belgesinde 2 araca kadar hakkım olduğu belirtiliyor. Sadece araç kaydettirmem yeterli.
Ayrıca birçok tanıdığım da çok rahat şekilde dükkanlarının olduğu binaların otoparklarına koyuyor. Bir tanıdığım koymuyor o da bina sakinleri ile bozuşmak istemediği için.
Sizin hususunuza gelince, kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece otopark kullanım hakkı yeri kiralayanda mevcuttur. Kiralama işlemini yapanın talebi ile aracınız kaydedilerek kumanda verilebilir. Ama siz gidip ben otoparka araç koyucam derseniz hiçbir manası yok. Çünkü o yerleşim yerinde sizin hiçbir söz hakkınız bulunmuyor. Hatta mağaza müdürünün bile bulunmuyor olabilir. Direkt kiralayanın yapabileceği bir işlem bu.
++ olarak tapuya da bakmak gerekebilir. Çünkü brüt net alan hesaplanırken brüt alana otopark vb. kullanımlar da ekleniyordu daire sayısına bölünerek. Emlakçıyla bu tarz bir konu konuşmuştuk. Yani tapular verilirken dükkanlar için otopark alanı eklenmemiş olabilir. Öyle olunca haliyle hiçbir şekilde hakkınız olmaz.