Merhabalar.
E devletten çıkartılan barkodlu ikametgah belgesi üzerinde TC kimlik numarası, kişi ad soyadı, açık adres bilgileri ve doğrulama için bardod bulunmaktadır. Yazdığınız bilgilerden yola çıkarak olabilecek kötü senaryolardan birini anlatabilirim.
Evinizi görüntülü olarak gezdirmişsiniz. Yani ev eşyaları hakkında bilgi sahibi değerli eşyaları biliyor. Zorlasa evin krokisini çizer. Pencere kapı nerede, sokak nerede biliyor. Adınız, resminiz, yaptığınız iş, oturduğunuz yer ve daha pek çok kişisel bilginize sahip size ait bir sosyal medya hesabını rahatlıkla bulabilir. Para kazandığınızın farkında. Sattığınız ürün değerli ve para edebilecek bir şey. Yenisini aldığınız için satıyor olabilirsiniz. Evi değiştirmeyi düşünmüyorsunuz.
Sosyal medya üzerinden hareketlerinizi takip ederek evinizden uzakta olduğunuz bir zaman diliminde evinize gelerek, hızlıca sanki elleriyle koymuş gibi değerli her türlü malzemeyi alıp gidebilirler. Şuanda da bunu yapabilirler ama bu kadar bilgi almışken neden tam teyitli kesin bir iş olmasın ki. Kendisi yapması bile gerekmez. Para karşılığı bu bilgileri satanlar bile var. Sizi zarara uğratan kişi ile aralarında bir bağlantı olduğunu ispat bile edemezsiniz.
Yada benzer şekilde siz tatilde iken postacı ile kanka(!) olup icra takibi başlatabilirler. Yukarıda anlattığımı yasal kılıfla çilingir ve polis eşliğinde yapabilirler. Gerçekten isterseniz adliyede işlerin ne kadar hızlı yürüyebileceğini hayal bile edemezsiniz.
Cezaevine giren kişilerle samimi olup ev adres bilgisi vs. öğrenip dışarıdaki arkadaşlarına aktaran kişiler var. Hatta ekipten biri mutlaka cezaevinde oluyor. Biri çıkarsa diğeri girer. Açık görüş zamanı tüm ailenin ziyarete geleceği bilgisi mutluluk verici bir gelişme olduğu için kimseden sakınılmaz. Sonucunu siz düşünün.
Hali hazırda çok tehlikeli olabilecek pek çok bilgiyi vermişsiniz. İkamet bilgisini vermeden de yukarıda anlattıklarım olabilir. Anladığım kadarıyla rahat rahat satılabilecek bir ürün değil. Bu nedenle satmak istiyorsunuz. Ufak bir iki tavsiye verebilirim. Yukarıda anlattıklarımı aklınızın bir köşesine koyun. Muhatabınıza ithamda bulunmadan durumu açıklayın. Böyle şeyler oluyormuş. Bende korkuyorum ister istemez vs. Sende bana bilgilerini ver diyebilirsiniz. Yazışmaları kayıt altına alın. Mümkünse büyük haberleşme uygulamalarından yapın. TC kimlik numarası, adı, soyadı ve doğum tarihi ile kişinin gerçek olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Kendini teşhir etmek art niyetli bir kişinin çok isteyeceği bir durum değildir. Ama gene de verebilir. Hukuken bağlantı kurulamayacağını biliyorsa. Ya da kimliği çalınmış birinin bilgilerini de verebilir.
Durum biraz karışık. Karar sizin. Umarım kötü bir şey olmaz ve ben sadece felaket tellallığı yapmış olarak kalırım. Kolay gelsin.
İyi forumlar