acikcasi bir ev sahibi olarak yuzde 25 i hakli bulmuyorum. tabiki de herkes kendi penceresinden kendince hakli. ama bir diger yonden bakmak gerekir ise;
Turkiye'de yasadigim evi yurtdisina tasinir iken kiraya verdim. (THY - pilot) Evi 2017 yilinda icini 100 bin tl harcayarak tadilat yapilmisti. Kendim yasayacagim icin herseyin en kalitelisi secmistik. Ki evi 210 bin tl ye almistim.
Simdi kiraci 2400 tl ye oturuyor. Ekim ayindan zam zamani geliyor ve tufe/ufe oraninda zam yapma taraftariyim. buda suanda tam belli olmasada yuzde 40-50 civarlarina denk gelebilir.
Acikcasi yuzde 25 diye diretir ise ya tahli davasi ya evi satarim yada evi sadece yazlari geldigimde (15 gun) kullanmak icin kullanirim.
Niyemi ? Cunku kiracinin evi eksiltmesine, tasinmaz mallara zarar vermesini buyuk ihtimalle aldigim kira karsilamicak. Bos dursun daha iyi.
Evet olan durum cok kotu ama maaslara enflasyon zammi alan kisilerin, kiralarina gelince yuzde 25 demesi bana adil gelmiyor.
Asgari ücret üzerinden hesap yapın hocam; 5.500 TL alan biri 3.000 TL kira ile yaşabilir mi? İmkansız. Kötü mahalle aralarında dahi bu fiyatların geldiği nokta inanılmaz. Ben merkezi yere yakın bir yerde şu an bir 1+1 ev için bile 4.000 TL kira vermem gerekiyor. İstanbul'dan da bahsetmiyorum Kocaeli / Gebze'den.
Burada Ev Sahibi, Kiracı v.b geçtim bizzat Ekonominin her alanda alt üst olduğu inanılmaz boyutlara geldiği aşikar. Sorun temelde belli; %25 az eski kiracılar için olabilir ama yeni bir kiracı için %25 neredeyse asgari ücret yapar. 800 - 1200 arası oturan biri olsam haklısınız. 2 bin bandında oturan biri %70 alırsa bu fazla. Bu Maaşına aldığın zammı bana ver gibi bir şey.
Son olarak özellikle üstüne basarak söylüyorum; Kredi ile ev alıp kira ile ödeyen yada kira ile geçinen bir ev sahibim olsa yine anlarım adam gayrimenkul zengini. Kişiselleştirmek de istemiyorum olayı olabilir ama bugün gelinen bu noktada orta yolu bulmadan kiracıyı en azından insani yönden düşünerek hareket etmek lazım.