Maalesef hocam... Başıma gelen bir şeyi anlatayım. Ufak bi şehirde bir esnafın çat pat fikrini yaptırmak istediğini, bunun için de kaç para istediğini sordu. Kısaca anlatmak gerekirse müşterinin 2 seçeneği vardı, ya istediği şeyin kapsamlı olanını 2018 yılının parasıyla 25 bin tl verecekti, ya da bir yazılımcıya yaptırıp (o da ne kadar iyi olursa ve yazılımcıyım derse tabi) ortalama piyasası sağlam bir yazılım olacak ve sorunsuz olacak ise kişisel olacağı için 18bin tl civarına mâl olacaktı. Bana sordu, ben sistemin insan yükü olmayacağı şekilde en kapsamlı teklifimi sundum ve esnaf çok eski tanıdığımız olduğu için 10 bin tl fiyat söyledim. İzmir'den birini buldu yazılım öğrencisi 6500 tl gibi bir paraya yaptırdı. Ha şu an ne mi oldu? Yazılım hiçbir zaman tamamlanmadı, hiçbir zaman istediği gibi olmadı ve ekstra bir miktar para daha verdiğini tamamlattığını söyledi. Tamamlattığını söylediği halde hiç kullanmadı. Geçen sene benimle iletişime geçti yapalım dedi, dedim ki ben yurt dışındayım ve yapmıyorum sizin işinizi. şu an bu yazılımı yapacak adam 50 bin tl'den aşağı yapmaz. Ben 50 bin tl'ye yapmazdım.