Karakterimizi kişiliğimizi prensiplerimizi ne belirler?
Doğduğumuzdan itibaren etrafımızda olup bitenler belirler.
Mesela siz Türkiye'de değil de farklı bir ülkede veya farklı bir şehirde farklı düşünce yapısına sahip bir ailede doğduğunuzu varsayın sizce siz yine aynı kişi olurmusunuz?
Özgür irade yoktur bizi biz yapan ve bizi bu şekilde düşünmemizi ve karar vermemizi sağlayan etmenler var
özgür irade benim kafamda şu şekilde canlanıyor herhangi bir şey den etkilenmeden düşünebiliyorsanız özgür iradesinizdir ve bu bizim içim mümkün değil.
Bende dış etmenlerin bizim düşünce ve kararlarımızı etkilediğini fakat neyi tercih edersek yine özgür irademizle tercih ettiğimizi düşünüyorum.
Önümüzde A ve B adlı iki yol olduğunda ben geçmişten kazandığım tecrübeler, yetiştiğim ortam ve bazı referanslarla A yolunu tercih edebilirim. Bunu kendi özgür irademle seçerim.
Büyüme ortamı, kültür ve alacağım referanslar değiştiğinde bu sefer B yolunu tercih etmek isteyebilirim fakat buda benim kendi özgür irademle olur.
Referanslar, kültür, büyüme ortamı ve kararlar değişebilir. Fakat kişinin yaptığı seçimi yine kişi hiçbir baskı altında kalmadan kendi karar ve düşünceleri ile yapıyorsa özgür iradesini kullanıyordur.