Galileo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu durum bilim dünyasında kesinliğe kavuşmuş ve henüz cevabı bulunmuş değil ama ben özgür idare beynin oluşturduğu bir illüzyondan ibaret olduğunu düşünen taraftayım. Beyin onbinlerce kriteri kontrol eden devrelerinden ortaya çıkan sonuca göre karar verir. Bizim bilinç dediğimiz "sürekli kafamızda konuşan ses" bu seçimi kendi yaptığını zanneder çünkü beyin ortaya çıkardığı sonucun içine sebep-sonuç ilişkisinden gelen "neden" nine ekler. Çünkü kişiye neden bu seçimi yaptın diye sorulduğunda cevabını vericektir. Ölüm kalım meselesi olduğu durumlarda beynin ilkel "limbik" kısmı devreye girer ve bilinçli kısmı direk pas geçer. Bu durumlarda genelde olay olup bittikten sonra bilinçli kısım devreye girer. Böyle durumlar yaşayan kişiler hiç nedensiz olarak olayı atlarlar hatta çoğu zaman hatırlamazlar.
İnsanların bir ağrısı olup olmadığına, karnının aç olup olmadığına, uşuşuğ üşümediğine yada doğuştan genel piskopatlık benzeri problemlere göre verdiği kararlar çok değişkendir. Buda karar mekanizmasının belirli kriterlerde beyinde özgürce olmadığını kanıtlar.

Bunun tam tersini söyleyen çalışmalarda mevcut. Sorduğun sorunun cevabını kesin bulmak için daha beklememiz gerekecek.
Mesela hocam bazen neden üzgün olduğunu anlamadığın ama olduğun durumlar oluyor bu bile bizim kontrolümüzde olmadığına örnek verilebilir. Yüzlerce örnek var fakat sizin dediğiniz tam tersi çalışmalar hiç görmedim. Rica etsem paylaşır mısınız?