Hayır, ormanda yaşayan biri için özgür irade kavramı %100 olmaz. Bir ayı karşısında çıktığında kaçmayı, savaşmayı veya intihar etmeyi seçebilir. Bu üçünü de yapma ihtimali olsada sadece 1 ihtimali yapacaktır ve o da rahatlıkla tahmin edilebilir. İlkel kabile adamıysa kaçar, Elinde silah varsa saldırır, Depresif biriyse intihar eder. İrade burada tam olarak nerede? seçim nerede? depresif bir adamın saldırmasını veya kabiledeki adamın intihar etmesini beklememiz ne kadar mantıklı?
Özgür irade kavramını yanlış yorumladığınızı düşünüyorum. Özgür irade yaptigin fiil ve eylemler kısıtlama olmaksızın yapabilmendir.
İslami açıdan bakarsak birey isterse dindar biri olarak takılabilir yada kötü bir insan olarak takılabilir. Din derki sana irade verdik istediğini seçebilirsin ama sonunda yaptırım uygulanacak o yüzden doğru yolu seç . Şöyle bir olay oluyor bir pedofili küçük bir çocukla ilişkiye giriyor zorla bunun mağduru olan çocuk o zaman o kadar dua ettim Allah'a neden bana yardım etmedi diyor . Eğer ki Allah bir melek yardımıyla bu olayı engelletse ki gücü yeter ama şöyle bir şey çıkar bireyin günah işleme hakkını elinden almış olur. İslam'da özgür irade vardır kul kendi fiillerinin yaratıcısıdır malesef toplum kaderi yanlış anlıyor