Bence yoktur çünkü biz doğduk beyaz bir sayfa olarak. Bir şeyden haberimiz yok. Karakterimiz nasıl oluştu. Anne, babamız, akrabalarımız, çevremiz vs. bizimle kurduğu iletişimler ile. Sevgi ile büyütülünce farklı karakterde, farklı kararlar aldık. Öfke ile büyütülünce farklı karakter ile farklı kararlar aldık. Kararları biz mi aldık, evet biz aldık ama bu kararı vermemizin sebebi yetiştirilme tarzımız ve dış etmenler. Peki bizi büyütenler niye bize böyle davrandı. Onlarıda çevresi bu hale getirdi. Bu şekilde evrenin başına kadar gidiyor olay.
Dinde kader kavramı da bununla ilgili. Bu konuyu tartıştığımızda "Kader varsa ve biz kadere göre yaşıyorsak niye sorumlu oluyoruz?" dediğimde "Biz Allah'ın istediklerini yapmıyoruz. Allah bize irade verdi ve bizim ne yapacağımız biliyor" deniyor ama evreni yaratanda Allah ve evreni benim kendisinin istediği şekilde karar almam için yarattı. Örneğin iki yol var ve ben çok açım. Birisinden yemek kokusu geliyor, diğerinden çöp kokusu. Her insan yemek kokusuna gider. Sorarsanız evet kararı biz aldık ama bütün şartlar bu kararı almamız için yaratıldı. Birkaç örnek daha vermek istiyorum; Önümde 2 tane aynı kalem var ve birini seçmem isteniyor. Ben soldakini seçtim. Neden? Belki solak olduğum için, belki odaya girdiğim kapı solda olduğu için bilinçaltım bunu seçti.
Başka bir olayda taşa takılıp ağır bir şekilde yaralandım. Bu benim düşüncelerimi etkiledi. O taş oraya nasıl geldi. Binlerce yıl önce oluşan o taş deprem, sel, insanların taşları işlemesi vs. ile oraya kadar geldi.
Aslında en basit kararlarımız dahi kelebek etkisi ile milyonlarca yıl işlenip geldi.