Felsefi bir tartışma, bu yüzden uzun ve düşündürücülü. Konuyu kestirip atacaklar okumadan çıkabilir. Görüşlerinizi dinliyorum.
Gerçekten, bir düşünün. Özgür irade nedir? eğer özgür irade sizin bir şeyi yapabilme ihtimalinizin olması ise evet vardır. Ama.. bu böyle midir? Şöyle düşünelim.
Şu anda r10 hesabınızı kapama ihtimaliniz var, ama neden? mesela burada r10 hesabını sildirenleri görüyorsunuz. Sebep ne? insanların o kişi altında dolandırması, r10 u aktif kullanmaması vs vs... Peki bu adam kendi iradesi ile mi karar verdi? Bence hayır, çünkü bu şahıs r10 hesabını kapatmak istemedi, bu şahıs gerekli neticelerden ötürü kapatmak istedi. Şimdi burada herkesin r10 hesabını sildirme ihtimali olsada bu asla gerçekleşmez çünkü sizin burada bir iş yapma durumunuz var dolayısıyla sadece 1 seçeneği kullanıyorsunuz kaldıki iş yapma ihtimalinizi de gene başka şeyler sürükledi. R10 a siz bir anda mı keşfederek kayıt oldunuz? referans olanlar var, site açıp referans isteyenler var hiçkimse özgür bir şekilde anlık olarak kayıt olmadı. Herkesin yolu bir şekilde buraya düştü. Aslında R10 hesabını siz açmıyorsunuz, siz sadece hesabın açılması zorunlu olduğundan açıyorsunuz. İlk başta zorunlu gibi gelmesede r10 suz ne olacağını düşünün.
Bu her şey için geçerli mesela şuan evdeki herhangi bir bireye "AAAAAAA" diye bağırsanız bunu sırf ben buraya yazdığım için mi yoksa bir anlık heves geldiğinden mi yaparsınız? bir anlık hevesin geldiğini varsayarsak bir anlık heves her zaman bir anlığına gelmez dolayısıyla bu sizin iradeniz değil bir anlık hevesle yapılan bir sonuç olur. Bir anlık heves başka bir olaydan kaynaklanan mutluluk, sevinçten ötürü olur.
Başka bir örnek vereyim mesela siz bir yere bağış yapacaksınız siz her ne kadar "ben bağışta yapabilirim, yapmayadabilirim bu benim kararım" da deseniz. Mesela 9999999999 tl niz olduğunu ve bağış yaparsanız bu paranın 999999 kat artacağı söylense gene de yapmaz mıydınız? siz iradenizi mi kullandınız? veya şuan neden yapıyorsunuz bağışı, o durumda olmayı düşünmek, empati yapmaktan ötürü. İrade nerede? yapmayanlar ise empati yapmadığından bağış yapmıyor. Kimsenin buna rastgele bir karar verdiğini görmezsiniz rastgele bir karar verme mekanizması da yoktur.