Dün Bir Manipülasyon Tekniğini vermiş olduğum Dijital Pazarlama Eğitiminde uygulamalı olarak test etmiş oldum.

Her ne kadar bilinçli şekilde seçim yaptığımızı zannetsek de algılarımıza yön veren belirli etmenler vardır. İnsanların seçimlerini manipüle etmenin yolu, büyük oranda MARUZ BIRAKILMA'dan geçer. (Tabii bu tek bir ön koşul değildir.) İnsan olarak bir şeye ne kadar maruz kalırsak, ona olan yaklaşımımız o oranla değişir.
Bu arkadaşlık ilişkilerinde de böyledir. Tanımadığımız bir insana çok sık maruz kalırsak, ister istemez merak duyar ve onunla tanışmak isteriz.

Dünkü etkinlikte ufak bir deney yaptım.
Katılımcılardan bu 3 renk arasında seçim yapmalarını istedim.
%80,95 Oranla mavi renk Seçildi.
Bunun asıl nedeni, sunumda mavi rengi çok sık kullanmam ve vurgulamaları mavi renk ile yapmamdı. Yani dinleyicilerin mavi renge çok sık maruz kalmasıydı.

Bunu günlük hayatta yapacağınız seçimlerde düşünün. Mesela bir şampuan almak istediğinizde en bilinen markalar arasından seçim yapmaya çalıştığınızda -büyük olasılıkla- aklınıza ilk gelen ve en çok maruz kaldığınız ürünü seçeceksinizdir.

Çok basit gibi görünen strateji günlük hayatta ki seçimlerimizi büyük oranda etkileyebiliyor.

Peki siz maruz bırakılmanın seçimlerinizi etkilediğini düşünüyor musunuz ?

#pazarlama#mainpülasyon#algıyönetimi