Merhaba Hocam,
Konuların olmaması kitleye göre arz talep meselesi.
Kubernetes Türkiye için fiyat/performans ürünü olmayabilir. 3 sene önce çalışmasını yaptım çıkan sonuç = yüksek maaliyet.
Kubernetes'de cluster yapıları için özellikle tüm sunucuların aynı datayı görmesi gereken canlı bir e-ticaret siteniz var ise;
GlusterFS veya NFS
rsync ile dataları arada bir güncelleyeyim diyorsanız da;
BlockStorage veya ObjectStorage
Seçenekleriniz olacak. Aynı datayı görmesinin espirisi de şu. Cpu/ram genişlemesini sağlamak. Auto scalable olayı. Yük geldikçe dar boğaz olmasın diye ekstra donanım ekleyip cpu/ram arttıracak.
GlusterFS'de IOPS yerlerde sürünüyor . (bize göre tabi) Bir ssd/nvme hızı bekliyoruz. Düşünsenize 5000 e-ticaret siteniz var siz olsanız nasıl bir performans bekleyeceksiniz?
Büyük bankalarda Vmware VSAN cluster yapıları çalışıyor. Bizde öyle kullanıyoruz. Disk çözümlerinde VSAN'a benzer bir teknoloji gelirse kubernetes'de (gelse de yüksek para isteyecekler kesin) değerlendirilebilir. VSAN'DA 800K IOPS'A 5000MB/S okuma/yazma hızına erişebiliyoruz. Ve bunun maaliyeti Kubernetes'deki disk seçeneklerine göre çok ucuz.
Tabi her mimari için söylemiyorum. Çok büyük firmalar kubernetes kullanıyor. Canlı veri değil de soğuk verilerde (rsync) ile atılıp n sayıda genişleyen bir mikro servis ağı oluşturabilirsiniz. Belki şuan daha iyi durumda olabilir ama kendi cluster yapılarınızı kurmanız %200 %300 daha ucuz olacaktır
Kubernetes güzeldir kötü demiyorum

Her yapıya uygun Fiyat/Performans ürünü değil. Eğer yanlışım varsa düzeltin. Yeni nesil diskler geldiyse beni uyarın. Bu anlattığım örnek yapıda şu disk teknolojisi sizin işinizi görürse beni aydınlatın.
Saygılar