Patililer için güzel domain buldum. Tam bir eticaret domini. Kısa ve öz. Bu domaine ticaret sitesi açmayı düşünüyorum ama gel veeeee gör ki bu iş nasıl yapılır hiç bilmiyorum. Yani ürün girişleri vs tamam da bu işi resmi hale getirip ürünleri nereden bulacağım? Hadi buldum diyelim, toplu ürün alıp bir depoya koymak gerekiyor sanırım. Bir de kargo anlaşması var.
Kısaca bu işi resmi hale getirmek ve ürünleri bulmak var. Ürünleri ben mi buluyorum yoksa anlaştığım tedarikçi/fabrika vs. bana mı getiriyor? Hem bu tedarikçi ya da üreticiyi/fabrikayı nereden bulacağım hiç bilmiyorum.
İşin hacmine ve bütçenize de bağlı olarak süreç şu şekilde işleyecektir diye tahmin ediyorum : Önce internetten toptancı arayın. Yüzyüze değil, internetten. Yüzyüze adedi 10 liraya verilecek ürün internet toptancısında ortalama 15 liradır. Siz ürünü bu fiyattan almayı da göze alabilmelisiniz. Satmayı düşündüğünüz ürünleri internetten toptan fiyatlarıyla bulup bir hesap yapın, X TL den 10 adet şundan, 20 adet bundan gibi. Ortaya bir başlangıç masrafı çıkacak bu sizin için sorun değilse o şekilde şirket adımı atın. Şahıs şirketinizi kurarsınız, daha sonra aldığınız domain için marka tescili yaparsınız ki ne olur ne olmaz. (Marka tescili için aracılara para vermenize gerek yok internetten bakıp kendiniz de halledebilirsiniz gayet kolay bir işlem). Daha sonra bulunduğunuz bölgedeki yada şehirdeki toptancılar ile görüşüp fiyat alın (ve önceden gördüğünüz fiyatlarla da bu durumu ölçüp biçin, sektörde yeni diyip kandırmaya çalışabilirler). Fiyatta, işte anlaştığınız kişiden ürünleri alın. İnternetten birebir fotoğraflarını bulun, sıfırdan çekmeyi bilmiyorsanız tabii. O şekilde ürünleri sitenize yükleyin ve reklam vs verip satışı bekleyin.
Burada şöyle bir kaç sorun olacak; e-ticaret ve şahıs şirketi iyi güzel. Fakat şahıs şirketi sizden dükkan yada ofis göstermenizi isteyecek minimum. Bunun için ya dükkan tutacaksınız yada ofis. İmkan varsa kendi evinizi de ofis gibi gösterebilirsiniz sanırım yada ev sahibinizden kira sözleşmesini iş yeri şeklinde düzenlemesini rica edebilirsiniz. Ürünleri yüklemek zaman alacak, reklam verseniz de müşterinin gelmesi satışın başlaması zaman alacak. Bu zaman tahmin edilebilir bir birim değil, bu sürede cebinize para girmeyeceği gibi devamlı para çıkacağını da göz önünde bulundurun. Yani ürünleri almanızla bitmiyor çıkan para. Muhasebeci tutmanız gerekiyor, şirketin sabit giderleri var devamlı ıvır zıvır ödemeler var aylık yada 3 ayda 1. Ekstradan zorunlu olarak Bağkur ödeyeceksiniz kendinize.
Bunları göz önünde bulundurarak girmeniz gerekli. Şimdiden bol şans dilerim umarım istediğiniz gibi gider herşey.