ertan2002 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam iste yazimda onu anlatmaya calisiyorum, kaldirac miktarinin hic önemi yok, önemli olan risk miktari. Ben 5 dolar rissk etmissem, ister 2x kaldirac kullanayim, ister 125x kaldirac kullanayim fark yok ki, günün sonunda kaybedecegim sadece 5 dolardir. O liq olanlar cehaletlerinden ya da ac gözlülüklerinden liq oluyorlar. Stratejinize güveniyorsaniz yüksek kaldirac kullanarak cok hizli sekilde para kazanabilirsiniz. Bir arkadasimla al-sat botu gelistiriyoruz. Günlük hedef %5 ama ben kisa zaman araliginda (1 dakikalik grafikten bakiyorum), uygun firsat gördügümde bir kac dakikada girdigim paranin %50sini kazanabiliyorum. Ama sadece kendimi deniyorum. Ben uzman degilim tabi ki, ancak kaldiraci hic bilmeyen birinin kullanmasi normal degil. Ben arkadasa zaten önce iyice ögrenmesini tavsiye ediyorum.

Ayrica kaldirac kullanirken cross ve izole islemin farkini ögrenerek girmek gerek. Bu konuda bilgisiz cok olunca, haliyle liq olan da o kadar fazla. Ben neden hic liq olmadim? Sans mi? hayir tabi ki. Cünkü riske attigim para belli. Bazen 100x kaldirac aciyorum bazen 25x bazen 5x fark yok, kaybedecegim para bellidir, bunun da kaldiracin yüksekligi ile alakasi yok.

Daha fazla anlatamiyorum ama belki su video daha anlasilir kilabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=T6SN2I_Oxoc

Onunla ilgili de yazdim hocam, öncelikle ögrenecek daha sonra belirli bir bütce ile girecek. Zaten %90'inin hatta daha fazlasinin kaybetmesi gerekir ki büyük baliklar para kazansin smart money konsepti böyle bir sey. Bu biraz bilgiyle olan bir sey. Biri su coin yükselecek dedi diye, evi arabayi satan adam zaten kaybetmeye mahkum. Risk analizi, trade psikolojisi bilmeden gitmek mümkün degil.

Cok sevdigim yakin bir arkadasim vardi, yükselince aliyor, düsmeye yakin satiyordu, hic bir teknik ya da temel analiz bilgisi yoktu. Bi ara satamadi, düstü coinin fiyati, bana diyor merak etme cikar yine sonra daha da düstü sonra coook daha düstü... Nerde stop olacagini bilmeli, ama cahil cesareti böyle bir sey.. sonuc ne? kazandigi ne varsa kaybetti..

Not: yazdiklarim yatirim tavsiyesi degildir. Sadece ben olsam böyle yapardim diyorum.

Hocam vaktinizi ayırıp cevap yazdığınız için gerçekten minnettarım. Bahsettiğiniz kavramları araştırdım çok azıcık. Mesela price action'a dair araştırma yaparken şu videoda 1:20 de bahsedilen ifade gözüme çarptı.

https://youtu.be/q7BVTJol0IA?t=80

"Make probabilistic forecasts of future price behaviour based on price history"

Bu tür bir şey bana akıl dışı geliyor nedense. Belki de cehaletimden kaynaklıdır. Ama price history'de bir pattern arayıp bunun gelecekte de tekrar edeceğini tahmin etmek fikri bana mantıklı gelmiyor yani Gelecekte ne olacağını kimse bilemez neticede. Bu noktada işin içine kaldıraç da girince işin kumar boyutuna geçtiğini düşünüyorum. Yanlışsam lütfen eğitin beni bu konuda (vaktiniz ve hevesiniz varsa tabi).

Peter Lynch gibi value investing ekolünden gelenler de nitekim vakti zamanında teknik analizle dalga geçiyorlardı.

0:28

https://youtu.be/42BwxXGQLbI?t=28

"I got a call from a technical analyst who follows Warner. I don't pay much attention to that science of wiggles, but just to be polite I asked him what he thought."

Ben daha çok value investing kafasındayım ama onu yapmak için de ciddi bir servet lazım. Zaten o zaman profesyonel fon yöneticilerine gidip hizmet alırsın, ve saire. Küçük yatırımcı denen şeye inanmıyorum kısacası. Matematik, finans, teknoloji dehası falan değilse bir insan, trading ile uzun vadede kar edemez bence, ki o zaman bile garanti değil edeceği.

Coin işinden anca Doge gibi fırsatlarla para kazanılır görüşündeyim ama o da nadir görülen bir fenomen. YTD.