Hocam öncelikle bu tip genel tavsiyeler her zaman herkeste işe yaramaz, daha doğrusu yaramama ihtimali çok yüksek.

Herkesin vücut değerleri farklıdır. Diyetisyenler en başta kan değerlerine göre bir liste hazırlarlar. Başkasında x değeri yüksek olduğu için hazırlanan liste, sende düşük olduğu için ters tepecektir mesela.

O yüzden hazır listeler ya da programların etkileri çok büyük ihtimalle kişiden kişiye farklılık gösterir. Fakat, ben zayıflamak için hemen hemen herkes için işe yaracak birkaç tavsiye vereyim;

1- En başta ekmek, poğaça v.b hamur ürünlerini ve bilhassa makarna-pirinç pilavı tüketimini sıfıra indir. Bunlar karbonhidrat deposudur. Bulgur pilavı daha az zararlıdır mesela.
2- Su tüketimi, günde en az 3 lt. Su sadece diyet ya da zayıflamak için değil, 7/24/365 geçerli bir kuraldır. Su hayattır, hücrelerin yenilenmesinden tutun, hayatta kalmak için suya ihtiyacımız var.
3- Uykudan önce yiyecek tüketmeyin. Gece 11'de uyuyorsanız, akşam 7-8'den sonra bir şey yemeyin çünkü bunları eritmek zordur. Eğer uykudan önce bir şeyler tükettiyseniz en azından biraz yürüyüş ya da kardiyo hareketleri yaptıktan sonra yatağa gidin.
4- Gün içinde atıştırmalık (bisküvi, kek v.b market ürünleri) alışkanlığınız varsa buna son verin. Bunun yerine en azından birer avuç bile olsa fındık, badem, ceviz ve kuru üzüm gibi faydalı yağ ve protein kaynağı çerezlere (kuru üzüm çerez değil tabi) yönelin.
5- Bazı insanların alerji tarzı tepkimeleri olabiliyor ama güne başlamadan bir adet haşlanmış yumurta yemeniz hem tok tutar hem de protein değeri yüksektir. Ayrıca, 3-4 kaşık yoğurt ve yarım bardak süt (çoğu insanda laktoz duyarlılığı olduğu için 1 bardak fazla gelebilir) içmeniz yine besin değerleri açısından oldukça iyi bir şekilde güne başlamanıza yardımcı olacaktır.
6- Ara öğün gibi gün içinde 1 adet (maksimum 2 adet) portakal, muz, kayısı, kivi, şeftali gibi protein değeri yüksek meyveleri de tüketebilirsiniz.

Bu yazdıklarımın zayıflamak isteyenlerin %99'unda işe yarayacak tavsiyelerdir. Tabii ki şunu da belirtmekte fayda var, bazı insanlarda yumurta, süt, fındık v.s alerjik reaksiyonu sebep olabiliyor ama bu insanların %5-10'luk bir kesimi için geçerli ama sizin için geçerli midir bilmiyorum. Bu yüzden, size verebileceğim en iyi tavsiye özellikle en azından 2-3 ay bir diyetisyen eşliğinde diyet yapmanızdır, zaten birkaç ay hazırlanan diyet listesinden sonra az-çok hangi tür yiyeceklerin size yararlı olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Diyet listesinin yanında bir de spor ve egzersiz yaparsanız maksimum etkiyi görürsünüz. Fakat, ben size bölgesel zayıflama antrenmanlarında ziyade başlangıçta vücudun genelini çalıştıracak kardiyo hareketler öneririm. Ayrıca, bölgesel zayıflama diye bir şey yok bildiğim kadarıyla, vücudunuza ''karın bölgemden yağ eritmek istiyorum'' şeklinde emir vermek imkansız gibi bir şey. Bu yüzden en azından ilk üç ay yaklaşık 1 saat tempolu yürüyüş ve askerde öğrendiğimiz tüfeksiz hareketler serisini (youtube'da var) 15-20 dakika uygulamanız yetecektir.

Ben buraya kadar yazdığım tüm tavsiyeler ve ek olarak diyetisyen eşliğinde 3 ayda istediğim kiloya geldim. Boy 171 cm, kilo 68 oldu ve toplamda 14 kilo verdim. Zaten, boy-kilo endeksini yakaladıktan sonrası kasları şişirmek ve kiloyu fazla yükseltmeden hacimli bir görünüşe sahip olmaktır. Ben bunu gereksiz bulduğum için kilomu koruyacak şekilde besleniyorum ve sporumu yapıyorum, bu da bana yetiyor.