Diğer konular hakkında yorum yapamam ancak askerlik konusunda bilgi verebilirim. Askerliğimi yedek subay olarak Mardin’de Hudut Karakol Komutanı olarak yaptım ve mart ayında terhis oldum.

Lisans mezunları çoğunlukla yedek subay olur. Her ne kadar yedek subay olamayan lisans mezunları kağıt üstünde yedek astsubay olabilse de pratikte hiç yedek astsubay olan lisans mezunu görmedim. Yani lisans mezunu olan kişi ya yedek subay olur ya da normal er. Bu tamamen şansa bağlı her hangi bir beceri veya yetenek şartı yoktur.

Sınıfım piyade branşım ise hudut idi. Yani TSK’nın en zort şartlarına sahip olan türlerinden biri. Tuzla Piyade Okulunda 70 günlük eğitimi var. Meslekçi (doktor, hemşire, hukuk vs) olmayanların tümü 70 gün eğitim görür. Meslekçiler 40 gün eğitim alır. Toplamda 1 yıl zorunlu hizmet süresi vardır. 15 günlük mehil izni ve yıllık izinler düşülünce toplamda 10 ay hizmet yapılır. 3 ay oldu geleli tam olarak maaşlar ne oldu bilmiyorum ama ben 5 bin liralık hudut tazminatı ile birlikte yaklaşık 16 bin lira maaş alıyordum. Hudut bölgeleri dışında hudut tazminatı verilmez tahminim oralarda maaşlar da 11 bin TL civarıdır.

Yedek subayların takılmaması durumu tamamen kişide biter. Eğer sessiz sakın pasif biri olursa kimse onu sallamaz Ben karakol komutanıydım karakolumdaki ve bölüğümdeki tüm personel emir komuta dahilinde hareket ederdi. Bunda benim tavrımın ve bölük komutanının ‘’ TSK’da rütbe esastır’’ tavrı etkili oldu çoğunlukla.

Çok uzatmayayım askerlik zordur. Ve bir o kadar da zevklidir. Yedek subay olarak yapınca çok daha zevkli olur. Ben yeniden tercih etmek zorunda kalsaydım yeniden yedek subay olmak isterdim. Ancak dışarıda hazırda bir işi ve iyi maaaşı olanların bedelli yapması daha akıllıca.