Merhaba herkese,

çok sevdiğim bir kardeşim (Mustafa) için açıyorum bu konuyu. foruma üyeliği olmadığı için tavsiyelerinizi ziyaretçi olarak inceleyecek.

lisans mezunu olan Mustafa yoğun şekilde çalışıyor. Yaptığı işte iyi olduğu için çalıştığı şirket onu askere göndermek yerine bedelli teklif ediyor. Bedelli yerine iş kurup ortak olacaklar. Ortak olmaktan kasıt, işi bilen kendisi, her işi de hali ile kendisi yönlendirecek organize edecek. Tüm takip kendisinde olacak ve personel, gelir, gider, ciro, kâr hepsine hali ile kendisi bakmış olacak. Kendisi benim de iş yaptığım biri ve gerçekten dürüst ve ilkeli biri. Fakat yaptığı iş (dijital bazı işler) ile ilgili bir iş oluşturmak, personel bulmak, muhasebe işleri, müşteri işleri, yeni doğmuş şirketi büyütme, yatırımı amorti etme falan bunlar bana da çok zahmetli görünüyor kendisine de.

Diğer tarafta eğer olursa yedek subaylık ve yedek astsubaylık var. Tam olarak bu konuda ben tavsiye veremiyorum çünkü ben en fazla çavuş olabildim. Kaldı ki devir çok değişti ve farklılaştı. Profesyonel askerlik bambaşka bir boyuta ulaştı. Ben yanlış tavsiye vereceğime forumda bu konularda araştırma yapmış ve bilgisi olan kişilerden tavsiye almasını istedim.

Yedek subaylık ve astsubaylık diğer tarafa baskın geliyor mu? Yoksa boş versin bedelli yapsın mı dersiniz? Sebepleri ile yazarsanız deneyimlerinizden istifade edecek pek çok kişi olacaktır.

Bir tarafta tüm iş yükünün omuzlarında olacağı ve ortak olacağı bir iş modeli var. İşyeri kurmak ve rayına oturtmak kolay değil biliyorsunuz her şeyini yıllarca ilmek ilmek örmek gerekiyor.
Diğer tarafta da yedek subaylık ve yedek astsubaylık var. sanırım maaşı 10 binin üzerindeymiş en düşük. Ama tek olay maaş değil. Oradaki şartlar neler, yedek subay diye gerçekten takmama durumu söz konusu mu? oradaki 3 aylık eğitime değer mi değmez mi bu alanlarda şüphelerimiz ve soru işaretlerimiz var.

Bu konuda tavsiyede bulunan herkese hem kendim hem Mustafa adına şimdiden teşekkür ederim.