hocam ben bir sözleşme vsde yapmadım girerken sigorta girişim için kimlik vs verdim e devlette işe giriş bildigresi kısmında gözüküyor o da başka yerde gözükmüyor o kadar bir sözleşme vs yok yani
şveren işçilerin işyerinin logosunu taşıyan tek tip kıyafet giymesini isteyebilir. Ancak eğer iş sözleşmesinde bu kıyafetlerin bedelinin işçinin ücretinden kesileceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bedelin ücretten kesilebilmesi için işçinin onayı aranır. Eğer işyerinde daha önce iş kıyafetlerinin bedeli işçiden kesilmezken, daha sonra böyle bir kural getirildiyse, bu durum çalışma koşullarında değişiklik olarak değerlendirilebilir. İşçi bu değişikliği onaylamak zorunda değildir. Onaylamadığında doğabilecek sonuç, işçinin işine işveren tarafından son verilmesi de olabilir.
İşyerinde tek tip kıyafetin bedelinin işçiden istenmesi sorunu tek bir kişiyi ilgilendirmemektedir. İşyerinde bu sorunla karşı karşıya olan kişi sayısına ve herkesin aynı duyarlılığı gösterip göstermediğine göre atılacak adım konusunda bir değerlendirme yapılmasında yarar vardır.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 11.10.2010 tarihli bir kararında şu görüş yer almaktadır: İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde yasaya uygun açık bir düzenleme olmadığı sürece işçinin ücretinden her ne ad altında olursa olsun bir kesinti yapılamaz. Bu karar işçinin ücretinden her ay dernek aidatı kesilmesiyle ilgilidir.
kaynak:
https://www.aydinlik.com.tr/haber/is...ilir-mi-125862