Merhaba, Durumun en kısa özeti Eşim, kızım ve ben Bulgaristan'a taşınmaya karar verdik. Şu anda da işlemlere başlamış durumdayız. Bulgaristan'da Bulunan arkadaşlar var ise iletişime geçebiliriz, Aynı süreç içerisinde olan arkadaşlarında sorularını elimden geldiğince yanıtlayabilirim.
Şimdi gelelim Mevzunun uzun haline;
''Taşınma kararı öncesinde neler yaptık? Nasıl karar verdik.''
Öncelikle en önemli kısım eşim zaten Bulgaristan vatandaşı (Çifte Vatandaş), Kızımızın da vatandaşlığını 2020'de aldık. Aynı zamanda Evliliğimizi Bulgaristan'da da Tasdiklettik. Bunlar olmazsa olmaz işlemler. Vatandaşlık ve evlilik tasdik işlemlerini nasıl yaptık? Türkiye'de bir avukata vekalet verdik, gerekli tüm evrakları kendisi toplayarak Bulgaristandan onayları aldı, Bu sırada Evlilik Tasdiklendi ve konsolosluğa başvuruda bulundu. Bizde başvuru günü ve saatinde konsolosluğa evrakları teslim ettik, 2 ay sonra kızımızın pasaportu ve vatandaşlığı tamamlanmış oldu. Tabi bu işlemler sonunda kızımızda vatandaşlık alınca biz gaza geldik taşınalım hemen dedik. Hatta o zaman sermaye olarak şu an çalıştığımız iş modelini devretmek için buraya da ilan açmıştık
https://www.r10.net/dijital-alisveri...rediyorum.html sonuç olarak görüştüğümüz çok arkadaş oldu ama devretme şansımız olmadı. Aradan geçen süreçte taşınma sürecini erteledik, ucu açık olacak şekilde. Bizde öncelikle köye taşındık. Giderlerimizi düşürüp daha sakin bir hayat yaşamak adına. Köyde ufak yatırımlarda bulunduk, 2 konteyner alarak kendimize bir yaşam alanı oluşturduk, Aynı zamanda da kirada oturmaya devam ediyoruz. Konteynerlar ne olur ne olmaz bir gün işler yolunda gitmez ise açıkta kalmayalım adına bir B planı olarak yerinde duruyor

Bu hayatı da çok sevdik, maliyetlerimiz azalıp işlerimizde yolunda gitmeye devam edince biraz daha birikim yaparak yurtdışı için tekrar plan yapmaya başladık. Şimdi ise Bu sene kızımız 1. sınıfa başlayacak ama Köyde bulunan okul için yıkım kararı çıktı ve bu durum bizim bahanemiz oldu. Toplanın gidiyoruz moduna girdik.
''Neden Bulgaristan ve İş Planımız Nedir?''
Hanemizde Bulgaristan vatandaşlığı bulunması, Bulgaristanda bulunan akrabamız olması ve Geçiş sürecinde orada da Türkçe dilinin var olması en önemlisi de Avrupa Birliği olması sebebi ile bu kararı almamızın sebebi oldu. Benim mesleğim fotoğrafçılık ve Grafik tasarım, bu iş kolunda orada bulunabileceğim birçok proje olması da iş olarak bize ekstra fayda sağlayacak düşüncesindeyiz. Zaten Mevcut işimizi de devretmeden gidersek eğer elimizde sabit sayılacak bir gelir var ve ürünlerimizi yurtdışına da pazarlayabilmek için adına birçok kolaylık olacak, örn. Paypal

ve bu arada zaten Trakya'da yaşadığımız için gerektiği durumlarda Türkiye ile de bağlarımız kopmayacak. Belki işimizin Türkiye kısmını devrederek bizde sadece Avrupaya yoğunlaşarak farklı bir iş şeklide oluşturabiliriz. Kaliteli bir birlikten kuvvet doğar.
''SÜREÇ'' 18-19.07.2022 : Bugün birçok aksamaya rağmen Pasaport Başvurumu tamamladım. Bayram tatili 9 gün olunca biraz beklemek zorunda kaldık ve Aslında dün için randevu almıştım ama Randevuma 15dk kala randevu iptal edildi mesajı aldım. Sebebi onay için mühürü vuracak kişi izne ayrılmış

Bu yüzden Tekrar bugün için farklı bir ilçeden randevu alarak başvurumu tamamladım. Bu arada ilçeye giderken Birde emniyet kemerinden Trafik cezası yedim, aklım başıma geldi

Başvuru sürecini birkaç aksilik ile tamamlamış olduk. Pasaport elime ulaşana kadar vize için gerekli ön hazırlıkları yapacağım.
* Güncelleme 31.07.2022 : Bugün çok önemli bir gelişme yaşadık. Bulgaristan'da ev kiraladık. Henüz gitmedik tabi, whatsapp ve akrabalar aracılığı ile aradığımız özelliklerde ve tama istediğimiz konumda 1 dönüm bahçe içerisinde iki katlı küçük bir köy evi. Nasıl ki Türkiye'de her bahçeli ev aradıklarımızda bulamazsınız dedilerse bu seferde aynı şekilde çok zor, bulamazsınız, ev yok vs. dendi sürekli ama şans diyelim. Tabi bol tadilatlı bir süreçte bizi bekliyor ama 8-9 senede 12 Ev değiştiren bize tadilat ve taşınma vız gelir.
03.08.2022 : Pasaport ile ilgili hala bir gelişme yok, ''Basım öncesi kontrol aşamasındadır'' şeklinde görünmeye devam ediyor. Bende 199'u aradım Vize işlemleri işin Pasaport beklediğimi, iişlemlerimin geciktiğini Ağustos başında işlemlerin tamamlanmasını beklediğimizi ama hala pasaportun gelmediğini ilettim. Ayın 5'i için basıma alınacak şekilde talep oluşturdular. Bekliyoruz bakalım. Eğer Pasaport başvurunuz var ve bekliyor iseniz 199'u arayım hızlandırılması konusunda talepte bulunun kesinlikle. Yoksa uzun süreler daha beklemek durumunda kalırsınız.
15.02.2024 : 1,5 Sene sonra gelen güncelleme

Zaman çok hızlı geçmiş. 2023 Ağustos ayının 12'sinde Pasaportum çıktı ve hemen C vizesine başvurdum. Başvurudan 4 gün sonra C vizem sonuçlandı. Vizeyi almadan 1 gün önce eşim ve kızım Bulgaristana gitti

Bilseydik hemen çıkacağını 1 gün daha beklerlerdi

Bende Vizeyi aldıktan 2 hafta sonra Bulgaristana geçtim. İlk defa Ülke dışına çıkıyordum ve tek başımaydım bazı acemiliklerim oldu, özellikle harç pulu olayına çok takıldı baya saçma geldi, neyse Vizem 90 gün olduğu için sürekli git gel yaparak D vizesi için gerekli evrakları topladım. Bu süreç 19 Ocak 2023'e kadar devam etti. Sanırım 6 kere gidip geldim 90 günlük vizemi son gününe kadar kullandım ve D vizesi tamamlanana kadar uzun süre Türkiye'de yalnız kalacağım süreç başlıyor. 31 Ocakta evraklarımı düzenleyip konsolosluğa gittim ve hepsini teslim ettim bu süreçte herhangi bir aracı ile çalışmadım. Aynı zamanda Türkiye'de bir yandan işimize de devam ediyordum, iş olmasaydı bu süreç çok sıkıntılı geçecekti çünkü 4 ay sürdü

4 ay boyunca köydeki arsada bulunan 2 konteynerde birini atölye birini de yaşam konteyneri olarak kullandım

Çok uzatmadan, sürekli Vize sonuçları için maillerimi kontrol ediyordum. 1 ay, 2 ay, 3 ay tık yok. Artık Mayıs ayı geldi ve baktık vizenin çıkacağı yok, okullarda Bulgaristanda tatil olacak bizimkileri köye çağırdım. Onları Edirneden karşılamaya gittim ve gitmişken konsolosluğa uğradım, aaaaa sürpriz Vizemi elime tutuşturdular. Artık D vizem var. Ama bizimkiler gelmişken 40 gün köyde kaldık biraz dinlendik. Tatil vs. Derken Temmuz ayında artık kalıcı olarak her beraber Bulgarsitan'a döndük. Evin son tadilatları, Atölyenin çalışır hale gelmesi derken yaz tatili bitti, kızçe 2. sınıfa başladı. Bizde bu arada boş durmadık evrak kovalamaya devam. Oturum kartı için Migratsiya'ya gereken evrakları teslim ettik ve 1 ay sonunda oturum kartımı da aldım. Ondan sonra bir süre rutin günlük süreç devam etti diyebilirim. Şu an Bulgaristan'da aralıksız 7. ayım. C vize, D Vize, Oturum kartı sınavlarını başarı ile tamamladık

Atölyemizi faaliyete geçirip işimize burada devam ediyoruz. Zaman çok hızlı geçtiği için güncelleme baya geç geldi.