Merhaba, öncelikle durumu kısaca açıklayayım. Geçen sene Muğla Sıtkı Koçman Aşçılık istiyordum, Lise'de Gıda Teknolojisi okudum ve istediğim bölümü tutturdum ancak bazı sebeplerden ötürü gitmedim. Bu sene sınava yeniden öylesine girdim ve hiç beklemediğim bir şekilde TYT'de 600 bine girmişim, 270 de ham puanım var, 300 yerleştirme puanım var (geçen seneden obp kesti). Şimdi ben geçen sene üniversiteye gitmediğim için Manisa'da güzel bir lokasyonda Çiğköfteci açtım, 4 aydır dükkanımın başındayım. İşler iyi ancak getirisi çokta tatmin edecek seviyede değil. 14-15 saate yakın dükkanda duruyorum ve aylık ortalama 8 ila 10.000'e yakın kazanıyorum. Sürekli oturuyorum, hiçbir şey yapmıyorum ve hiçbir şey yapmayınca zaman geçmiyor, beni yoruyor. Tabii ben dükkanı açtığımda ramazandı ve şimdiyse yaz sezonu. Çiğköfte sezonu ise kışın Eylül'den diğer yaza kadar sürer. Yazın işlerim böyleyse kışın 2'ye katlayacağını düşünüyorum. Ayda 20.000 kazanırsam bu işi bir süre (1-2 yıl) yapabilirim ancak eninde sonunda bu işten vazgeçeceğim, benim için 5-10 senelik bir iş değil. Ömrümü geçirebileceğim bir iş değil. Sadece para kazanıp farklı yatırımlar yapıp farklı sektörlere kaymayı düşünüyorum ancak e-ticaret ve ticari pazarlama dahil olmak üzere birçok sektörde bulunduğumdan, kayacağım sektörü de bilmiyorum. Yani bu işi bırakırsam yapacağım şeyi bulamıyorum.

Gelelim üniversite mevzusuna;
Kendimi bildim bileli hep teknolojinin en derinliklerine inmeye çalışırım. Birçok arkadaşımın kasasını ben topladım ve ben kurdum, 1 sene boyunca C#, yarım yıl da PHP üzerine çalıştım, bir süre grafik tasarımla uğraştım, bir süre Webtekno'da içerik editörlüğü yaptım, bir süre kendi sitelerimle yoluma devam ettim, telefon ekranı değiştirmeyi öğrendim, teknolojik ürünler satışına girdim vb. birçok teknolojik konuda uğraştım ve bundan zevk aldım. Hala daha bilgisayarda yapacak hiçbir şeyim olmasa bile zevk ala ala başında duruyorum. Her zaman veri bilimi ve sunucu sistemleri üzerine yoğunlaşmak istedim ancak bir türlü o imkânı yakalayamadım. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümü sanırsam tutuyor (henüz sıralama ve puanlar belli olmadı). Eğer tercih yaparsam dükkanımı devir etmek durumunda kalacağım ya da eleman koyacağım, eleman koyarsam gündüz okul akşam dükkan beni mahvedecek seviyede asosyalleştirecek ve ben asosyalliğe gelemiyorum. Sizce bilgisayar programcılığı tercihi yaparsam doğru bir karar vermiş olur muyum? Dükkana eleman koyabilirim, sorun değil. Ancak bu bölümü boşu boşuna okuyacaksam 2 yıl boyunca o asosyalliğime değmeyecekse mahvolurum. Okulum bitince -tabii ki okurken aynı zamanda kendimi geliştirmek için çabalayacağım- iş bulma konusunda sıkıntı yaşar mıyım? Freelance ya da tam zamanlı, ömrümün sonuna kadar beni idare edebilecek bir meslek mi sizce? Zevk almadığım ya da almayacağım bir meslek olsa böyle uzun uzun yazmazdım.

- Madem bu kadar teknoloji sevdalısısın, ne diye gıda okudun diye sorarsanız, o konuya hiç girmeyelim. Lise tercihi cahilliği üstüne harika bir aşçı oldum Ancak hobim her zaman teknolojiydi.