İki büyük hata var bu işte
1 tezgahın başında durmamak
2 gelen zammı yansitmayarak sermayeyi eritmek
Eğer bazı ürünleri yoğun olarak satıyorsaniz palet bazlı spotdan almalisiniz
Esnaflık yapan bir ki 3. ayda su soda dondurma kola zamlanir bu yüzden gücü ve deposu oranında palet bazlı ürün alır bu Ramazan öncesi de geçerlidir.
Küçük esnaf için konuşuyorum
Burada yapılan stokculuk değil sermayeyi korumaktır.
Çünkü en çok sermaye bunlara yüklenir dükkan giderleri bu ürünlerin hızıyla orantılıdır.
Kendimizce ahlaklı olmaya çalışmak güzel fakat bu dükkanın ayakta durması gerekli.
İşletme zararda etse benim için önemli değil çok büyük bir zarar mümkün değil alınan belli satılan belli hocam.4 ayrı sektörle ilgileniyorum onların kazancı beni tatmin ediyor.Belki inanması zor olacak ancak sadece kendi ilçemdeki vatandaşa yardımcı olmak adına bu işletmeyi açtım.Yoksa yükselmiş düşmüş umrumda olmaz alır satarım keyfime bakarım.
Sermayeyi korumak dediğiniz olay stokculuktur hocam siz sermayinizi daima ettiğiniz kardan bir miktar ayırarak büyütmelisiniz devlet isterse eski rakamdan aldığınız ürünü yeni rakamdan sattığınızı yakalarsa size kol kadar ceza yazar bunu muhasebecinize sorabilirsiniz.Siz örneğin 10 liraya aldığınız çayı 13 liradan satarken alış için yeni rakam 15 lira oldu diyelim sizde bunu 18 liradan satacaksanız direkt elinizdeki 10 liralığı 18 liraya sattığınızda bunun cezası mevcut sadece 1 şikayete bakar.Fakat satamadınız belli bir süre geçti o zaman yeni rakam ile güncelleyebilirsiniz.Ama sırf satamadı göstermek için depoya kaldırmak yada anında yeni rakamları yazmak stokculuk ve fırsatcılıktır.Marketle ilgili bilmediğimi sordum ticari açıdan işletme mezunuyum, kendime ait fabrika çalıştırıyorum sorum esnaflıkla ilgili değil
Hiç düşünmüyor musunuz? Neden marketlerde raflardaki ürünleri 1 dkda bilgisayardan güncellemek barkodu çıkarmak varken toplayıp depoya kaldırıyorlar? Çünkü süreyi doldurup yeni rakamdan satacaklar
Bir market işletmecisi gıda buzdolabı için asla amortisman ayırmazken benim marketimde bulunan tüm demirbaşlar için ayrılan amortisman bütcesi mevcut o bedel dolduğu anda o dolap satılır ayrılan bütce ile yenisi alınır ben kötü bir işletmeci değilim barkod sistemi olduğu içinde kaçırılabilecek ürün yok Bim'de çalışan kasiyerler Bim'in sahibi değiller o yüzden işletmenin başında durmam gerekmiyor.Kasa açık verirse bedelini tespit eder,şahıs kaynaklı ise tahsil ederim olur biter.