50 yıl önce gidip tuvalet temizleyen, yıllarca döviz birikim yapıp her yaz ülkeye dönüp "ülkenizin kıymetini bilin" diyen, yaptıkları ile söyledikleri birbirini tutmayan gurbetçilerin aksine, sertifikasyon gelmesi beklenen bir durumdu. bu da gidenlerin eğitim ve kültür seviyesini gösterir bir durum herhalde. yıllarca belgesiz almaları sorun olmuş olacak ki...
geçen amerika'da yaşayan laptoplu gezgin adlı youtube kanalındaki çocuğun dediği bir şey geldi aklıma. amerika'ya gidince beyin göçü, almanya'ya gidince işçi göçü oluyor gibisinden bir cümleydi. biraz hak verdim açıkçası.
her ne şekilde olursa olsun, hem belgeli, hem sertifikalı hem de yetenekli olan herkes hemen her ülkede kıymet görüyor. Türkiye hariç. Burada lisansı olan, ehliyeti olan, liyakattan uzak şekilde yaşıyor. Nepotizm var ne de olsa. Diplomaya değil kan bağına, liyakate değil sadakate bakılıyor. Biz mülteci alalım, onlar beyin transfer etsin.
Yurtdışına gidip hayatını oralarda devam ettirmek isteyenler için yabancı dil ve sertifikalı mesleki eğitim kasmak ciddi önem kazanmaya başladı gibi görünüyor.. Son yıllarda bu tarz ilanlar çok fazla görünür oldu, zaman kaybetmeyin arkadaşlar..