Seotype adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hepsi hikaye. SEO = PARA
Seo bütçedir, sermayedir hocam. Basacaksın parayı bak nasıl şahlanıyor site. Tr hosting firmalarından 10tl hosting alan yada hosting sponsoru arıyan adam site açsa nolur.
Kesinlikle katılıyorum hocam. Bundan 1-2 sene önce, bir tanıdığın "bizim siteye çalışma yapın" ricası ile çalıştığı firmanın sahibiyle görüştürdü bizi. Para vermeye pek niyetli biri değildi. "Siz siteyi yükseltin, ondan sonra para veririm" dediği için anlaşamadık tabi... Site standart bir e-ticaret sitesi. Ürünlerin açıklamalarında 30-40 kelimelik ürün özellikleri yazılmış. Siteye anahtar kelime odaklı içerik girilmiyor. Dış SEO desen yok. Özetle SEO adına hiçbir şey yapılmıyor. Tabi SEO kurallarına uygun olduğu bilinmeden yapılmış 1-2 doğru şey var fakat çok sıradan şeyler... Yani site hiçbir şekilde SEO uyumlu değil diyemeyiz.

Birkaç ay sonra adamın çalıştığı sektörde jenerik bir kelimeyi arattım, baktım site 1. sayfada. Sadece o kelimenin aranma hacmi aylık 60K. Birinci sayfada olduğu başka bir kelime 40K. Bu 2 kelimenin aylık toplam aranma hacmi 100K ve bunlar gibi daha nice kelimelerde ilk sıralardadır. Tanıdığı aradım "hayırdır, bizimle anlaşamadıktan sonra başkasıyla mı anlaştı?" diye sordum. Tanıdık "yok, sizden sonra 5 bin TL Google 'a reklam bastı" dedi.

Bakın, 15 yıla yakındır SEO ile ilgilenen, çok sayıda hedeflediği kelimede projelerini üst sıralara çıkarmış biri olarak samimiyetimle söylüyorum; Firma sahibi bizimle anlaşsaydı, yapacağımız SEO çalışmasıyla o kelimelerde ilk sayfaya çıkaramazdık. Pek çok "ben çok kral SEO 'cuyum" diyen kişinin de çıkaramayacağına adım gibi eminim. Birkaç bin aranma hacmine sahip kelimelerde, bir siteyi ilk sayfaya çıkarmak için kırk takla atıyor, gece gündüz burada anlatmakla bitiremeyeceğim kadar çok çalışma yapıyoruz.

Ha şimdi "SEO zaten tek başına yetersiz, reklamda lazım. Bunu bütün SEO 'cular biliyor ve söylüyor zaten" diyenler olacak. Tamam, doğru. Fakat SEO çalışması yapılmayan bir site, reklamla üst sıralara çıkıyorsa, o zaman SEO çalışmasının anlamı ve önemi nerede kalıyor... Adam bize aylık 2,5K SEO çalışması için para verdi diyelim. Biz de "reklamda çıkılması lazım" dedik ve bize de 2,5K reklam parası verdi diyelim. Aylık 5K zaten kafadan gitti. En iyi ihtimalle zaten bulunduğu noktaya getirirdik siteyi... Kaldı ki, bizimle çalışması durumunda bize 2,5K, reklama 2,5K verdiği senaryoda reklamlardan günde 50 kişi gelecek, sadece reklama harcadığı parayla günde 100 kişi gelecek... Tabi SEO çalışmasının anlamını ve önemini tamamen göz ardı etmemek lazım. Fakat olduğundan çok daha fazla da önemsememek lazım.

Pek çok SEO 'cu, SEO çalışmasını roket gibi tasvir eder. Bu tasvir nispeten doğru. Fakat SEO roket ise, roketin benzini de reklamdır. Benzin olmadıktan sonra da maalesef o roket bir işe yaramıyor...