Değerli arkadaşlar bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde çeşitli ülkelerde gerçekleştirdiğimiz işleri Türkiye merkezinde bir araya toplayacağımızı söylemiştim. Çeşitli alanlarda iş modeli geliştirmeye çalışıyoruz. Ve hala yapılanma sürecindeyiz.

Bugün geldiğimiz nokta aradan birkaç ay geçmemiş olmasına rağmen açıkçası gözümü korkutmaya başladı. Online ödeme gibi basit bir iş için bile haftalardır uğraşıyorum. Şuana kadar iki firmaya başvuru yaptık. Biri kabul etmedi, diğeri ise bakalım belki eder belki etmez. Avrupa'da PAYNL 'i de kullandım uzun süre, şirket tüzüğü, bankanın şirkete ait olduğunu gösteren evrak iş bitti. Hesap kullanıma açık ve sorunsuz.

Üstelik, birçok scrpit'e bağlantı eklentileri var ve konfor üst düzey. Ne uğraştırıyorlar ne bir şey, adamların umurunda bile değil.

Sonuçta resmi evrak var, resmi şirket var, resmi banka hesabı var her şey resmidir. Kaçırmaca vs yok.
Devlet onay vermiş banka hesap vermiş daha ne lazım ki?
Koynumuzdakini de mi göstereceğiz nedir arkadaş?
Yapmak mı istemiyorlar?
Çok mu kazandılar?
Yoksa İnsanlar batıp, iflası çekip ekmeğe muhtaç hale mi gelsin veya asgari ücretle mi çalışsın istiyorlar anlam veremiyorum.
Tüm bunlarla uğraşacağıma, satışa, pazarlamaya, insan refahına odaklanmayı yeğlerdim açıkçası, motivasyon kırıyorlar.

Acaba dedirtiyorlar.
Avrupa'da girişimcileri kapıda kırmızı halıyla karşılıyorlar. (öğrencileri, geleceğin girişimcilerini)
Attıkları adımlardaki zorlukları hafifletecek tedbirler alıyorlar, buna göre projelerini başlatıyorlar, yaptıkları işleri buna göre geliştiriyorlar teşvik etmek için bile milyonlarca avro harcıyorlar. Yeter ki elimde yararlı bir projem var de. Maddi manevi tüm desteklere erişim kısa zamanda mümkün olabiliyor. Ama Türkiye'deki duruma baktığımızda süreç sanki tam tersine işliyor gibi. Ben bir teşvik göremedim açıkçası aksine bu işi niye yapıyorsun der gibi bakan tipleri görüyorum genellikle.

Kardeşim sen girişimcisin, helal sana, risk aldın, para yatırdın, kafa patlattın, gel bende sana destek olayım da ya da işini kolaylaştırayım da belki gelecekte ülke ekonomisine, milletimize katkın olur diyen yok tabi.