Ben sizi alnınızdan öpmek istediğimi söylersem ileri gitmiş olurum ama hak ediyorsunuz.
Bu kadar yalın ve kapsamlı anlatabildiğiniz için tebrik ederim.
Bir ön araştırma için "bakın bu vakit alan bir şey, sembolik de olsa bir ücret almak zorundayım" demeye çekiniyorum insanlara. Niye 4-5 saat süren bir şeyi bedava yapmanı bekliyor.
öncelikle samimi mesajınız için teşekkür ederim hocam.
açıkcası ben çekinmiyorum, bana danışmanlık için gelen müşteriye ilk etapta bir rapor çalışması için teklif sunuyorum. zaten gerçekten yol alınabilecek profesyonellik ve istekteki adam da, durumu muhakeme edebiliyor, ve mantıklı, ayagı basan bir planlama yapılması için öncelikle tespit yapılması gerektiğini ve bunun da başlı başına bir çalışma oldugunu öngörüyor, garipsemiyor. yani bu şuna benziyor, doktora gidiyorsun beni tedavi et,
muayene ve tedavi sürecinden önce teşhis için çekilen filmler, tahliller ne ise, seoda da analiz odur. Bu sözü sevdim bak, konuya alayım bunu da =) Neyse yani,
bedava film olur mu? Hangi hastane filmi bedavaya çekip, tahlilleri bedavaya yapıp, sonra hasta karar verirse tedaviye para alıyor? Varsa öyle güzel bir hastane, biz de ön çalışmayı bedavaya yapalım.
Bu zaten bir kültür meselesi, ben inşaat sektöründe çalıştım senelerce, satınalma da yaptım teklif de verdim. ABD'de, Avrupa'da şöyle bir kültür var mesela, Türkiye'de çok garipsenir. Adam teklif vermek için ücret talep eder. Yani firmaya iş vermek için teklif istersin, teklif için sana hakediş çıkarır. Mantık ise çok basit ve doğru aslında, benim vereceğim teklif için yapacağım çalışmalar, sen devamında benle çalışsan da çalışmasan da sana bir katkı değer sunacak, ve ben o teklif için mesai harcayacağım, bunun bir karşılıgı olmalı. Burada da mantık budur, bu olmalıdır.
Adam danışmanlık için maliyet soruyor, detaylı planlama soruyor, beğenirse fiyat da uygunsa çalışacak,
paşama bak. O planlama için oturup bir kaç gün senin sitene, rekabetine, rakiplerine çalışacağım, sana tüm datayı, taktiği, tespitleri bedavadan vereceğim

Ben
başka kapıya diyorum, çünkü
bu tip adamların tek amacı bedavada bilgi koparmaktır. Dediğim gibi, gerçekten bu işi yapacak profesyonel firma yetkilisi zaten mantıklı bir teklif verdiğinizde, ön analiz çalışması yaptırır, sonra da oradan çıkacak sonuçlara göre ister sizle çalışır, ister kendisi birşeyler yapmayı dener, ister başkasına işi verir.