detaylı yanıt için teşekkür ederim, yazar olarak ilk elden yazmış olmanız çok iyi.
ben yıllardır anahtar kelimeyi, başlığı teslim ediyorum. içeriğin yazılış amacını da not olarak iliştiriyorum. bunlar online paylaşımlı excelde organize ediliyor. zamanla ekibimiz de bu çalışma modeline geçti yıllardır da bu şekilde devam ediyoruz.
Gelen yazar arkadaş exceline bakıyor, konu başlığı, anahtar kelimeler, şartlar, notlar gibi detayları da görüyor. Her bir başlık için bu böyle. Kendisine içerik şartlarını belirten sayfa da iletiyoruz. İçeriğin tam olarak bu şartları karşılaması gerekiyor diye liste iletiyoruz. Tüm bunlara bakarak her anlamda anlaşır isek deneme sürecine giriyoruz. Genelde bu aşamada sorun yaşıyoruz zaten. Başlıkları görüyor, şartları görüyor, ücreti kendisi belirtiyor zaten biz sadece kabul ediyoruz. Denemesi için fırsat da sunuyoruz. Fakat bazıları ortadan kayboluyor. Bu konuyu bu yüzden açmıştım. İşini yapan arkadaşlar da var elbette. Onları bu konuya dahil etmedim. Etmeyeceğim de.
Ücretler de yine excel içerisinde her bir kelime hesaplanarak ödeniyor. Ayrıca ödemeden önce üzerine performans ödemeleri ekleniyor. 500 TL hak etmiş biri işini düzenli yaptığı için +100 TL gibi bonuslar alıyor. Zaten bunu taviz olarak gören arkadaşlar fırsat olarak görse uzun yıllar çalışmaya devam edeceğiz. Ama bize şans vermek yerine forumda yeni müşteri kovalıyorlar. Tahminime göre bizim kadar disiplinli çalışmayan, gönderdiği başlığı okumayan, revize istemeyen, şartları çok daha kolay olan müşterilere gidiyorlar. Çünkü ticaret puanlarına bakınca görüyoruz kiminle ne iş yaptıklarını. Herkes istediği işi yapmakta özgür. Biz beraber çalıştığımız kişilerle mutluyuz. Tabii bu böyle diye sorunlarımızı da buradan yazmaktan geri durmuyoruz. Bu tür konular pek çok insana kılavuz oluyor. Kim ak kim kara belli oluyor.
Forumda gördüğüm kadarıyla yazarlar yetiştiremeyeceği işlerin altına giriyorlar. Aktif olarak hizmet veren yazarların konu açtığını, P.M ile ulaştığını görüyorum. Yetişmeyince başka kişilere iş paslıyorlar sanırım. Bunun sebeplerini siz de konuda az çok belirtmişsiniz zaten. Şahsım adına konuşacak olursam aktif olarak içerik üreten birisiyim. Ancak yeterli vaktim olmadığından sadece hazır makale satış konum mevcut. Sadece boş zamanlarımda sipariş kabul ediyorum ve bu yüzden sipariş kabul edeceğim bir konu bile açmıyorum. Böylece kimseyi mağdur etmiyorum. Benimle çalışan herkes bilir acil sipariş teslim almam. Kendime gelen siparişleri alırken dikkat ettiğim bazı şeyleri maddeler halinde belirteyim;
- Öncelikli olarak kendinizi tanımanız gerekiyor. İlgi alanlarınızı ve hangi konularda çok daha iyi yazılar ortaya çıkarabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. İçerikleri oluştururken zorlandığınız konularda ve nispeten daha kolay içerik ürettiğiniz konularda yazılar hazırlarken ne kadar vakit harcadığınızı bilmelisiniz.
- Sipariş alırken içeriklerin konularını, kelime ve içerik sayılarını bilmek gerekiyor. Bu konuda güzel bir araştırma yapmak gerekir. Çok dar konularda cümleler oluşturmak ve kaliteli bir içerik ortaya çıkarmak zor olur.
- Mümkün olduğunca planlı olmakta fayda var. Siparişlerin teslim sürelerini belirlerken bu plana uymanız gerekiyor. Örneğin; ben şuanda sağlık alanında vardiyalı bir şekilde hizmet veren birisiyim. Genelde gece nöbetlerinden sonra güzel bir zaman dilimi boşluğum oluyor. Ancak gece boyunca çalışıp da bu boşluğumda verimli bir şekilde yazı hazırlayamayacağım zamanlarımda oluyor. Bu durumu her zaman göz önüne alarak siparişlerimi alıyorum.
- Sipariş teslim sürelerini çok iyi ayarlamak gerekiyor. Tahmini 4 saat içerisinde teslim edebileceğiniz bir işi alırken tavsiyem kesinlikle tam olarak 4 saat teslim süresi verilmemesinden yanadır. Hiç olmadı 30 dakika bir ihtiyaç molasına çıkabileceğinizi hesaba katmalısınız.
- İçerik oluşturmak zor iştir. Bunun bilincine varmalısınız. En kolay hazırlayabileceğiniz konularda bile üst üste saatlerce binlerce kelime oluşturmanız sizi yorar. Bu yüzden işin kalitesi açısından aralıklarla yazmayı deneyebilirsiniz. Örneğin; 20 adet içerik siparişinizin bir kısmını sabahtan öğlene kadar hazırlayıp, bir kısmını akşamdan gece yarısına kadar hazırlayarak teslim edebilir veya farklı günlerde hazırlamayı tercih edebilirsiniz. Bu şekilde hem siz çok daha az yorulmuş olursunuz hem de hazırladığınız içerikler tekrarlardan oluşan basit bir içerik olmaktan çıkar.
Genelde yazarların teslim süreleri ve bir yerden sonra tıkanarak yazamaması üzerine bu tarz sorunların yaşandığını düşündüğüm için naçizane birkaç tavsiyede bulunmak istedim. İş veren kişilerin de bu konuda işi mümkün olduğunca detaylı bir şekilde karşıya sunması oldukça önemlidir. Özellikle sipariş teslimi konusunda net olmak ve olası gecikmelerin yaşanması durumunda toleransların olup olmayacağını en başından net bir şekilde belirtmek büyük fayda sağlayacaktır.