Uzunca bir süredir amerikada yaşayan türklerin yayınlarını ve videolarını takip ederim. Türklerin önemli bir kısmı ne yazık ki kimsesiz. Bakın yalnız demiyorum, örneğin eve geldiğinde annen baban olur ya da eşin olur, arkadaşın olur bu kabul edilebilir bir şey, ama kimsenin olmaması bence çok kötü. Benim de amerikaya gitmek için sebeplerim var, gerek ekonomi gerek kültür ancak bu sorunun cevabını veremiyorum kendime. Bir yanda kimsesiz kalmak, bir yandan refah bir yaşam. Bir yanda ailenin arkadaşların olduğu bir ülke, bir yandan yoksul bir hayat.
Şimdi diyeceksiniz ki Türkiye'de de yapamaz mısın iyi bir hayat. Evet belki yaparsın ama şunu da unutmayalım, Türkiye'de 16-20 bin TL arası bir gelir, amerikada bir işçinin satın alma gücüne denk. Türkiye'de bir şeyler yapmak için yıllarca çalışıp hayatını heba edeceksin ve geriye dönüp baktığında geçen giden yıllarına üzüleceksin, amerikada ise geçen giden yıllar içinde sağlam bir arkadaş, eş bulamadığın için üzüleceksin belki de, bakın standart bir arkadaştan bahsetmiyorum burada. Biliyorsunuz ki gelişmiş ülkelerdeki insanlar biraz soğuktur ve sağlam bir ilişki kurman zaman alır.
Kültür meselesine gelelim, henüz amerikaya gitmedim bu konuda eleştirebilirsiniz ama amerikalılar daha dürüst, ahlaklı insanlar gibi geliyor bana. Arkadan iş çevirmeyen insanlar vs. Örneğin Türkiye'de bazı insanlar yalnız kalmamak veya başka sebeplerle sevmediği insanlarla ilişkisini sürdürmek zorunda kalıyor veya kendinden taviz veriyor vs, bunlar amerikada pek yok gibi ve benim sevdiğim özelliklerden. Bir de hukuk var tabi. Türkiye'de bir çok insan adaletin olmadığını düşünüyor ancak amerikada çok daha güvendesin, biri soylu diye senin ona bir şey yapamayacağını düşünmüyorsun genelde.
Sıfırdan hayat kurmanın kolaylığı, meslek değiştirme kolaylığı, iyi eğitim alabilme, neredeyse bütün ülkelere vizesiz gidebilme şansı ve çok çalışarak gerçekten refaha ulaşma (amerikan rüyası) gibi konular da cezbediyor tabi ki.
Sizin düşünceleriniz nelerdir? Siz bu ikilem arasında kalsanız neyi tercih ederdiniz?