Wordpress - Woocommerce için bazı önerilerde bulunacağım. Sadece wordpress kullanan woocommerce kullanmayan kişiler de bu yazıdan yararlanabilir.
Wordpress - Woocommerce altyapısında 15 Adet ürün var. Çeşitli optimizasyonlar yaptım bunlardan bahsedeceğim. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok tabi ama toplu bilgi olacak. Bazı tavsiyelerde bulunacağım.
1) Tema: Blocksy (
DEMO)
2) Şuan kurulu mevcut eklentiler:
- Blocksy Companion
- Easy Table of Contents
- Flexible Checkout Fields
- Kadence WooCommerce Email Designer
- Loco Translate
- Perfmatters
- Post SMTP
- WooCommerce
- WooCommerce Pay with Credit Card (Shopier)
- WP Rocket
- Yoast SEO
Resim Sıkıştırması İle İlgili Öneri
Deneme yaparken farkettim ki
Ewww Image Optimizer (
Link) webp dönüştürüp gösteren eklentiler sitede bir yavaşlık yapıyor. Görüntüler çağırılırken site yüklemesinde görsel olarak olumsuz durumlar oluyor kimileri farketmese de parlama - atlama gibi bir şekilde yükleme oluyor bunun için fade-in veya preloader gibi efektler kullanmak zorunda olan çok insan var. Aslında bu biraz da php'den kaynaklanıyor daha modern mesela react js gibi yazılımlarla bunun önüne geçildi ama yapacak bir şey yok wordpress php kullanıyor. Şimdilik benim aldığım önlem .webp formatında resimleri manuel şekilde siteye yüklemek. Ewww image optimizer gibi eklentiler kullanmamak. Resimleri dönüştürmek için de Windows 10'a uygun
https://anywebp.com/software.html uygulamasını kullandım. Sıkıştırma oranı %50. Bu sayede resimler sitede daha stabil yükleniyor.
Perfmatters Ayarları Hakkında
Tek tek açıklama yapmak yerine video öneriyorum. Bu videoda çok iyi açıklanmış. Video'yu yapan arkadaş kendisi de bu forumda.
https://www.youtube.com/watch?v=NJtK7xK0Gzo
Benim videoya ekleyebileceğim tawk.to gibi canlı chat kullanıyorsanız eğer "Delayed Scripts" bölümüne
https://embed.tawk.to ile başlayan JS linkinizi yapıştırın. "Add Footer Code" bölümüne de kodun tamamını yapıştıracaksınız. Diğer canlı chat uygulamaları için JS linkini kendi verdikleri kodun içinde bulabilirsiniz. Linki açtığınızda bir kod yığını görürseniz doğru link odur. Bu sayede site açılırken canlı chat 1-2 saniye ertelenecek. Hıza büyük katkı yapar. İsteyen Perfmatters içindeki "Preconnect" kısmını da kullanabilir ama test yapmadım etkili olur mu bilmiyorum. "Defer Javascript" ayarı ise kapalı bende.
Lazy Loading de kapalı. Sizler ihtiyaç olması halinde açıp Exclude from Lazy Loading kısmına logonuzun linkini yapıştırabilirsiniz. "Fade In" ayarını da açarak yukarıda bahsettiğim parlama olayını engellemeye çalışabilirsiniz. İhtiyaç yoksa mesela alt alta yüklenmesi gereken en az 20 resim yoksa hiç açmayın bence lazy load'ı. Siteye göre karar vermek durumundasınız.
Wp-Rocket Ayarları Hakkında
Sadece kurun ve çalıştırın başka ayar yapmaya gerek yok.
Blocksy Tema Kullanacaklar için
Blocksy kullanacaksanız "özelleştir" kısmına girip performans yazan sekmenin içindeki seçili olan herşeyi kapatın. Perfmatters bunu yapıyor zaten. Kendi kullandığınız temada da varsa bu performans kısmı orayı da kapatabilirsiniz.
MASAÜSTÜ HIZ
MOBİL HIZ
BONUS