Bugün başıma geldi. Otobüse ilk binen gençler veya sağlıklılar otobüs boşken koltuk kaptılar ve kalkmıyorlar. Ne yaşlılar, ne çocuklular biniyor da umurlarında olmuyor. Ellerinde poşetlerle binenleri de görüyorlar yine umurlarında değil. Bugün akşam otobüs çok kalabalıktı ben zor tutunuyorum. Ortada boşlukta direğe tutundum 15 yaşlarında bir genç oturuyordu elinde telefonla benim elimi sıkıştırıyor. Bildiğin bu koltuk ve çevresi benim diyor efendi. Dedim ki sen oturuyorsun biz ayakta zor duruyoruz tutunmaya müsaade et. otobüs tıklım tıklım, telefonda tiktok videosu izliyor genç, otobüst fren yapıyor ayağına telefonuyla elimi sıkıştırmaya devam etti, telefonu sert şekilde ittirdim konuşacaktım yazılı olmayan toplumsal örf adetlerimizi anlatacaktım da neyse dedim. Sonuçta gençlerin böyle oturmasını savunan teyzeler de olabiliyor.
Sadece gençler değil, orta yaşlılar, benim kuşak bile yer vermez hale gelmiş artık. Ben gençliğimde okula gidip gelirken hep toplu taşıma kullanmak zorunda kalırdım, o dönemlerde arkadaşlar arasında yer vermek için yarışırdık resmen. Bu dönem nasıl bir dönem böyle? Umarım sadece benim kullandığım hattaki toplu taşımalara özgüdür bu durum. Eğer bu tarz davranışlar genele yayılmış ise vay halimize. Çürümüş, Türklük değerlerinden uzak bir toplum olmuşuz....
Ben ayaktayken bile yerim iyiyse koltukta yer veren olmazsa bu tarz kişilere yerimi veriyorum. Gel burada sırtını yaslarsın poşetlerin var, bebek arabalılara burası sizin için filan diyorum, ayaktayken bile yerimi veriyorum. Hele küçük çocuklu bir anne görürsem yer bile istiyorum aymazlardan.
Lütfen çocuklarımızı, kardeşlerimizi, akrabalarımızı bu konuda uyaralım. Gezmekten geldiğini bilseniz de, çok yorgun olsanız yaşlı teyzelere yer verin, hele hele otobüs ise ve otobüs kalabalıksa kesinlikle yer verin. O teyze sizin anneniz eşiniz de olabilir.
Ellerinde poşetlerle binen insanlar da olabiliyor. Onlara da destek olun, sırtını yaslamasına veya poşetleri yere koymasına yardımcı olun. Durumu iyi olan hiç kimse o şekilde otobüse binmez, kendi arabasına binerdi.
Küçük çocuklu anneleri toplu taşımada görüyorsanız ne yapılması gerektiğini söylemeye bile gerek yok.
edit:
Nesneci yaklaşımlar mevcut ve doğal olarak yer vermeyenler de konuya geldi

Ben bu konuda saygıdan hoşgörüden bahsediyordum ama toplu taşıma doğal olarak çok kişi için dertli bir konu ve kanayan yara burada da devam ediyor...
Türkler yaşlılara karşı saygılıdır, onları korur gözetirler. Anneler kutsaldır ve sevgi saygılarını gösterirler. Zor durumda olan birine karşı aymaz olmazlar.
Yani anlatılmak istenen, ücretini ödeyip kaptığın koltuğu,
senden birkaç saniye sonra binen yaşlıya veya sarsılıp duran otobüste ayakta durmakta zorlanan birine vermen değil sadece.
Koltuğun parasını ödemişsin ve boşken kapmışsın kral, koltuğunu vermek zorunda değilsin ki kim sana vermek zorundasın diyor?
Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir.