Ben 2011 2012 yılında ptc adlı işlere merak salmıştım. Reklama tıklayarak kazanç sağlama. Kuruşlar kazanabiliyordu PTC işinde ve hiç ödeme alamadım.
Sonra 2012 2013 yılları Hyip mevzularını öğrendim. Bir forumdan tanıştığım bir arkadaş yüklü meblağ kazanmıştı. Şimdinin ponzi sistemi. Bende 200 dolar olan tüm paramı yatırmış ve dolandırılmıştım.
2009 2013 yılları arasında Affiliate Marketing meşhur idi Turk internet camiasında.
Musa Erdoğmuş, Çağatay Berker, Teoman Aslan gibi isimler ön planda idi. O yıllarda birçok eğitim seti almama rağmen 1 lira dahi kazanamadım.
Sonra 2012 sonları 2013 başı Youtube dünya genelinde iş ortaklığını hayata geçirdi.
2013 Ocak Ayı idi sanıyorum. Forumdaki bir Fenomen olan, Muslera06 nikli Serkan Yiğit adlı arkadaşın Youtubeye yüklediği Birbuçuk saatlik Youtube eğitim videosu ile Youtubeye adım attım.
Hatta benim o aralar r10 üyeliğim yoktu. 2013'ten önce R10'un şöyle bir sistemi vardı. Telefon ile hizmet veriyorlardı Onay işleri için.
Bence sanıyorum gece 03 idi. düşünmeden numarayı aradım. Sanıyorum Coşkun bey açtı. Bu saatte aranılırmı dedi. Bende R10'a üye olmak istiyorum Öğrenciyim dedim.
Öğrenciler R10a üye olamıyor dedi. 2011 2012 zamanları idi tam net hatırlamıyorum.
Ozamanlar vizyonum geniş değildi. Başka forumlara üye olup davetiye istemeyi akıl edememişim.
Herneyse 2013'te Youtube Eğitimini gördüğüm Serkan Yiğit adlı arkadaş bir forum sitesi kurdu. O forumun ilk üyelerindenim.
Sonra 2014'te Youtube forumundan bir arkadaş, R10 üyeliği isteyenler varsa davetiye verebilirim dedi.
@Incubus; nikli düzgün bir arkadaştı.
Onun vesilesi ile R10a üye oldum.
İlk paramı nasıl kazandım konusuna gelince.
Ben 2013'te başladım Youtube Spam ile kazanmaya Ama 1 lira dahi kazanmadım. Hep şu anlatıldı. Başka video sitelerinden kaza eğlence hayvanlar vs ile alakalı videolar bulup youtubeye yüklerseniz teliften dolayı başınız ağrımaz ve istikrarlı bir geliriniz olur. 2013'te hep böyle bir algı vardı.
Ondan sonra 2014'te tam Youtube'ye başlamamın 2. yılında Youtube forumunda bir arkadaşın konusunu gördüm. Adam uzun videolar youtubeye yükleyerek o şekilde bgbg ve tıklama oranı epey yüksekti.
Benim yüklediğim videolar hem kısa hem izlenmiyor hemde tıklama oranı ve bgbg çok düşüktü. 1 Yıl boyunca hiç kazanamadım.
Herneyse bu arkadaşın uzun videolar yüklediğini anlar anlamaz aklımda şimşekler çaktı.
Film mi çalışsam Belgesel mi. Direk bu soruyu sordum kendime. Film belki daha çok teliflidir. Belgesel daha iyi olabilir düşüncesi ile direk 50 yt kanalı satın alıp Belgesel yüklemeye başladım.
Ve ilk ayımda 1900 TL para kazandım.
2014 te asgari ücret şimdi baktım
891 TL imiş. Youtube spamın mantığını anlar anlamaz ilk ayımda asgari ücretin 2 katından fazla kazanmış oldum.
Ben 2014'te başladım ya Youtube Spam kazanmaya, Mutlaka aksilikler çıkacaktı.
Ve öyle oldu da. İlk aksilik Adsenseye bağlı kanallardan biri spamdan kapanınca, Diğer tüm kanallarda spamdan kapandı.
Bunu çok adsense çalışarak bu sorunu aşsamda. Sonra Adsense toplu kıyım olayları gündeme geldi.
Vel hasılı kelam 2014 2017 3 yıl süren Youtube Spam maceram pek istediğim gibi gitmedi.
Sürekli bir aksilikler çıkıyordu.
Youtube Spam yapılabilir iken O sıralarda en iyi engel geçebilen babayiğit sayılırdı. Engel geçme sistemlerine bir avuç dolusu para verdim.
Ama diyorum ya ozamanlar vizyonum geniş değildi.
Bir yönteme verdiğim 20bin paralar boşa verdiğimi sonradan anladım. Neden diyecek olursanız, Ben zaten videoyu kırparak sağdal soldan üstten alttan kırparak bu şekilde engel geçebiliyordum.
Ama adamların engel geçme sistemleri bana tatlı geliyordu.
Nerdeyse toplamda kazandığım paraların yüzde 60 70ini method yöntem gibi şeylere harcadım. Çok gereksizce harcamalar yaptım.
Ve ben öyle milyonlarca para da kazanmadım.
Sonra 2017 yılı geldi. Youtube önce bir kanaldan para kazanmak için 10bin izlenme şartını öne sürdü. Sonra o da yetersiz kalıyordu. Youtubenin telif olaylarından başı dertte idi.
Global dünyada davalarla başı dertte idi. En son 2018 de 1k abone ve 4000 saat şartını getirerek Spamı dahada zorlaştırdı.
Benim zaten spam maceram 2017de bitmişti.
Ondan sonra kazanabilenler Özgün yüksek aboneli kanallar satın alıp özgün kanallara spam videolar yükleyerek o şekilde kazandılar.
Ama son 6 ayda bu durum dahada zorlaştı.
Artık para kazanması kapanan bir kanalın 50 gün süresi var. 50 gün içinde para kazanması tekrar aktif olmazsa kanalda biriken para boşa gidiyor.
Zaten bir kanal para kazanması kapandığında 30 gün sonra başvurma hakkın var. Ve tekrar red yersen toplam süre 60 70 güne çıkıyor ve böylelikle kanalda biriken para boşa gitmiş oluyor.
En son spam yapanlarda bu tür kurallardan dolayı sanıyorum bıraktılar.
Benim Youtube Spam macerama gelince. İlk ödememi Belgeselden kazanarak aldım. Sonra işin çakallıklarını öğrendim. Dizi, film, çizgi film, belgesel her türden videolar yükleyerek birşeyler kazanıyordum.
Ama benim vizyonum dardı. Ben her videoyu render alarak az öz çalışıyordum. Asıl vurgunu. Günde 500 adet kanal alıp Videoyap gibi botlar ile günde 500 kanal yaparak yüklü vurgunu o tür adamlar yapmıştı Youtubeden.
Herneyse sonra Pinterest çıktı.
2018 ortaları gibi Pinterest yavaş yavaş r10da popüler olmaya başladı.
2018 Temmuz Ağustos aylarında memlekette idim. Ailecek tatile gitmiştik. Tatilde iken Pinterest konularını görüyor ve İstanbula gelir gelmez Pinterest için birkaç eğitim alıp bu sektöre başlayacağımı düşünüyordum.
Eylül 2018 gibi memleketten geldim ve İlk Beachturk'ün Pinterest eğitimini aldım. Ama o eğitim bana yetersiz gibi geliyordu.
Ve Pinterest Automatic eklentisi paralıydı. 10 adet site yapmak istesem 10 adet eklenti lisansı almam gerekiyordu.
Ben eski Youtube Spammer kafasında olduğum için, Mutlaka Pinterest Automatic lisans işini çözmem gerekiyordu.
Ondan sonra dediler ki Empower'in kaliteli eğitimi var. Ve eklenti sorununuda halletmişti. Ondan sonra Empowerden eğitim aldım.
Beachturk'ün eğitiminde site kopyalanma vardı. Scraper adlı eklenti ile.
Ama Empower'in sisteminde PintoPin mantığı vardı. Ne eklentilere lisans başı para veriliyordu. Nede ek bir masraf vardı başka. Domain Hosting ve Adsense masrafları dışında.
Ben başladım Pinterest Automatic ile siteler yapmaya. Pinterest Automatic Session adlı pinleme sistemini kullanıyordu.
Empowerden eğitim alınca direk 5 site yaptım. Ve günlük gelirim 150 200 liralara çıktı. Sonra dedim site sayısını arttırayım. Hatırlıyorum tamı tamına 49 site yaptım.
Ve birgün Adsense raporlarına bakarken gelirin sıfırlandığını gördüm. Sonra Pinterest hesaplarına bakarken ne göreyim. Tüm hesaplar toplu banlanmıştı.
Ondan sonra Session sistemi benim için bitmişti.
Benim Pinterest maceramın herkesten farklı gitmesi bu aşamadan sonra başladı.
Önce Api ile pinlemeyi başlattım. Baktımki her domaine ssl alınıyor. Ssl ile uğraşmamak için IFTTT adlı siteyi keşfettim.
Ssl gerekmiyordu bu sitede ve istediğin kadar hesap açabiliyordun. Api ile fazla çalışmadan bu siteye ile kapsamlı çalışmaya başladım.
Ondan sonra Adsense olayları oldu.
Dediler ki artık her domain adsensede onaydan geçiyor. Önceden onaylı bir adsenseye sınırsız istediğin kadar domain ekleyebiliyordun onay sorunu olmadan.
Bu mesele ortaya çıkınca. Onay aldığım her adsenseye 400 500 ücretsiz domain bağlattım.
Salaklığa bakarmısınız. Vizyonun dar olmasının sonuçları.
Ozamanlar bende yüklü Youtube Adsense vardı. Her Adsenseye 10 domain ekleseydim. Ve Güncelleme geldikten sonra satsaydım Adsenseleri birkaç milyon para kazanmış olurdum Sadece Adsense satışlarından.
Pintereste gelecek olursak; Milletde anladı yavaş yavaş session ile işin yürümeyeceğini ve herkes api sistemlerine geçti. Ondan sonra Pinterest api sistemini kapattı. Millet tokenlere geçti.
Ben ise sorunsuz ifttt kullanmaya devam ediyordum.
Ama hem api olsun hem ifttt olsun kullanırken birşey farkettim.
Her hesaba 8 10k pin attım ama hesaplar ölüydü. Shadow banda yoktu. Sonra bir domainimde değişiklik farkettim. O sıralar bir ana domaine 60 70 adet sub domain açar o şekilde her sub domaine bir pinterest hesabı bağlatırdım
Baktım ki hesaplara 8 10k pin attım ama canlanmıyor. Ama domainlerden biri hit patlaması yaşıyor. O domaine bağlı tüm alt domainlerde hit patlaması yaşanıyor.
Alt domainlerin pinterest hesaplarını incelediğimde Pinlerde başlık açıklama falan vardı. O esnada bu ana domainin kendiliğinden rich pin olduğunu farkettim. Rich pin olunca ana domain
Ona bağlı tüm alt domainlerde otomatik rich pin aktif olmuş oluyordu.
Ondan sonra rich pin olmayan diğer ana domainlerdede rich pin aktif ettim. Ve diğer hesaplarda uçuşa geçti.
Hatta diğer hesaplarda birikmiş ölü pinler olunca ve rich pin hepsinde aktif edince, hesapları uçuşa geçti tümünde.
Ondan sonra iftt günlük pinleme sayısını düşürdü 30 pin günde atılabiliyordu. Ve o da yetersizdi hesapların hitlenmesi için. Ondan sonra Pinterestte randıman alamadım.
Eski yaptığım hesaplardada 2 3 ay iyi gitti sonra hitler çok fazla düştü. Toplam kripto piyasa değeri nasılki 800 milyardan 100 milyara düştü ayı sezonunda.
Benimde pinterest hesaplarım 4 5 ay o derece düştü pek kazandırmıyordu.
Sonra 2020 ekim ayı geldi. Aniden hesaplar tutuldu tekrar hit patlaması oldu. 2020 ekim ayında 15 16bin sterlin para birikti.
1 kasım 2020 de kesinleşti. Ondan 2 3 gün sonrada adsense banlandı.
Ondan sonra smartlink firmaları ile devam ettim.
Hatta Pineterest zamanında reklam kısıtlaması falan oluyordu. Ben o sorunları en az hasarla atlattım. Sitelere az reklam ekliyordum konulara
Ondan sonra adsense banlanınca smartlink firmaları ile çalışmaya başlamayı düşündüm.
Ama mantıklı değildi. Sağlam hitim vardı ancak smartlink firmaları siteleri direk reklama yönlendiriyordu. Ve bu ban sebebi idi.
Ben 3 5 gün gece gündüz araştırdım ve bu sonuca vardım. Direk yönlendirme yerine. Siteye popup reklam eklersem. Yani kullanıcı siteye girdiğinde reklama yönlenmese
sitede herhangi bir yere tıkladığında reklam yeni sekmede açılsa bu şekilde sorunu çözmüş oldum.
Ondan sonra eski sitelerin hiti gittikçe yine düşmeye başladı ve halen düzelmedi. Şuan 5 10 dolar gelirim var halen.
Youtube ve Pinterestten sonra tekrar öyle bir sistem bulabilirmiyim araştırıyorum ama zor gibi artık öyle bir sektör çıkacağını.
Peki ya siz ilk sanal kazancınızı nasıl kazandınız. Biraz uzun oldu farkındayım ama konu konuyu açınca tümünü yazmak istedim.
Okuduğunuz için teşekkürler.