Daha önce konu açıp yazmıştım hiç alkol almadığım halde bahtsız şekilde alkolden ehliyetime el konuldu diye.
https://www.r10.net/off-topic/322929...-kaptirir.html
Dün ehliyetimi geri aldım ve alkol kontrolünde dikkat edilmesi gerekenleri ile ilgili bir konu açayım dedim.
Hiç alkol almadığım halde 0,64 promil alkollü çıktım ve ehliyetim alındı.
@Yeniceri; hoca sağolsun. Gecenin bir vakti bana yapmam gerekenleri anlattı.
Dediklerini aynen yaptım ve 5 hafta sonra ceza iptal edildi ve ehliyetim geri verildi.

Öncelikle alkol kontrolünde nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazayım.
Bu konu arama motorlarında indexlenirse bir çok insana da rehber olur.
Alkolmetre cihazları kandaki alkolü değil nefesteki alkolü ölçüyorlar.
O yüzden ne kadar içtiğiniz kadar ne zaman içtiğinizde önemli.
2 yudum aldıktan 5 dakika sonra alkol kontrolüne denk gelirseniz yasal promilin üzerinde olma ihtimaliniz yüksek.
Siz daha kana karışmamıştır diye düşünürken aslında ağzınız ve yemek borunuzdaki alkol buharlaşıp nefesinize karışır.
Bazı meyveler, şalgam gibi turşu suyu gibi fermente içecekler, enerji içecekleri gibi bir çok ürün içeriğinde alkol bulunduruyor.
Bunları yedikten içtikten kısa süre sonra alkol kontrolüne girerseniz sorun yaşayabilirsiniz.
Ağız gargaraları, ağız spreyleri, burun spreyleri, astım ilaçları, öksürük şurupları gibi bir çok ilaç alkol içeriyor kullandıktan sonra 10-15 dakika nefesinizde alkol çıkar.
Salgın döneminde hayatımıza giren dezenfektanların büyük bölümü alkol, araç içinde bunu kullandığınızda buharlaşıp nefesinize karışıyor sizi sarhoş etmiyor ama nefesinizde alkol çıkıyor.
Yani araç içinde kolonya, dezenfektan, enerji içeceği, bolca parfüm, ağız spreyi vesaire içinde alkol bulunan bir şey kullandınız mı dikkatli olun.
Bunları kullandıktan sonra 10 dakika içinde bir çevirmeye girerseniz alkollü çıkabilirsiniz.
Böyle bir durumda polise ehliyetinizi verip kontağı kapatıp ağız spreyi kullandığınızı, dezenfektan kullandığınızı bir 15 dakika araç dışında nefesinizi açtıktan sonra üflemek istediğinizi söyleyin.
Unutmayın üflememek diye bir şey söz konusu değil, üflememenin cezası 2 sene ehliyete el konulması. Tatlı dille polisten ricacı olun.
Çünkü böyle ilaç dezenfektan parfüm gibi malzemeler ile nefese giren alkol temiz havada 10-15 dakika içinde uçuyor.
Özellikle ticari araç sürenler çok dikkat etmeli çünkü onlarda sınır 0,20 promil.
Üstelik bu 0,20 promil sınırı size kan tahlili yaptıracak vakit de bırakmıyor.

Peki alkol almadığınız halde alkol kontrolünde alkollü çıkarsanız ne yapmanız lazım?
En kısa sürede kan tahlili vermeniz ve tahlil sonucunda alkol çıkmazsa 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine dava açmanız lazım.
Yargıtay kararlarında alkolün ortalama saatte 15 promil olarak kandan temizlendiği kabul ediliyor.
Yani 4 dakikada 1 promil.
Ticari araç kullanıyorsanız, uçun hemen bir devlet hastanesine gidip kan tahlili yaptırın.
Çünkü sizde sınır 20 promil olduğu için testi 1 saatten önce hatta yarım saatte yaptırmanız lazım.
Yoksa zaten yasal hesapta 80 dakika sonra 20 promilden 0 promile düşeceği hesap ediliyor yani 80 dakika sonra 0 promil bile çıksa çevirmede 20 promil olduğu kabul ediliyor.
Hususi araç kullananlar da acele etmeli. İlk 1 saat içinde kan tahlili yaptırabilirseniz ve kanınızda alkol çıkmazsa itiraz edebilirsiniz.
Burada kan testini ne kadar erken yaptırdığınız ve sonucun ne kadar düşük çıktığı çok önemli.
Cezaya itiraz etmek için kan testi sonucu ile beraber sulh ceza hakimliğine dava açmak gerekiyor.
Davayı kazanırsanız herhangi bir mahkeme ücreti ödemiyorsunuz.
İlk davayı kazansanız da genelde emniyet itiraz edip bir üst mahkemeye götürüyor.
Özellikle kanınızda bir miktar alkol çıktı ise ve yapılan hesapta kan tahliline göre yasal sınırın ucu ucuna altında kalıyorsanız o zaman mahkeme takdir hakkını aleyhte kullanabiliyormuş.
Ama alkol almadığınıza kesin eminseniz, ne yapın edin en hızlı şekilde bir devlet hastanesinin aciline gidip kan tahlili verin.
Adli Tıp bulunan bir devlet hastanesi yakınsa test sonucunu adli tıptan almak daha geçerli olabilir.

Yaptığım araştırmalarda bu aletlerin çok sık yanılabildiğini farkettim.
İnternette bu konu ile ilgili binlerce şikayet var.
Özellikle kamyoncu, taksici, nakliyeci gibi hayatını araba sürerek kazanan insanlar için büyük yıkım.
6 ay işsiz kalıyorlar. Üstelik dezenfektan gibi malzemeler 0,20 promili çok kolay geçirebiliyor.
İçişleri Bakanlığı 6 ay ehliyete el koyma kararını bu kadar şailbeli bir alet üzerinden veriyor.
Devlet polisine itimat etmiyor olmalı ki 2. üfleme hakkı vermiyor, oysa 15 dakika sonra farklı bir alkolmetre cihazı ile 2. bir ölçüm yapılabilir.
Ve ölçümün güvenirliği arttırılabilir. Polise güvenmiyorsa da yaka kamerasını zorunlu hale getirir bu kontrollerde.
Polis alkolmetre cihazına sürücü bilgilerini giriyor ve ölçüm sonucu alkol çıkarsa alet merkeze bunu bildiriyor yani polisin işlem yapmama şansı da yok.
O yüzden boşu boşuna polise tepki göstermeyin, bu sorun sistemin kendisinden kaynaklanıyor polislerden değil.
Polis cezayı yazabiliyor ama iptal edemiyor. İptal yetkisi zaten ağır işleyen yargı sistemine bırakılıyor.
Bir çok insan aylarca dava sonucu bekliyor. Davanın cezanın kesildiği yerdeki sulh ceza mahkemesine açılması gerekiyor, el konulan ehliyetiniz de teslim aldığınız emniyet müdürlüğüne gönderiliyor.
Yani istanbulda yaşıyorsunuz, ehliyeti diyarbakırdan aldınız, ehliyete tatilde muğla da el kondu dersek. Geçmiş olsun.
Davayı Muğla'da açıyorsunuz. Davayı kazanırsanız dava sonucu ile gidip ehliyeti Diyarbakırdan alıyorsunuz.
Aylarca dava sonucunu bekleyenler var. Bir çok adliye yoğunluk yüzünden geç karar veriyor.
Ben şanslıydım cezayı iptal eden hakim bey ve itirazı reddeden üst mahkemedeki hakime hanım bayram öncesinde ehliyetime kavuşturdu beni.
Allah razı olsun ikisinden de 5 haftada kararı çıkardılar.
Ama ehliyete 6 ay el koymak gibi ciddi bir yaptırım için devlet daha güvenilir bir ölçüm sistemi getirmeli.