Hocam merhaba,
Bahsettiğiniz denklem üzerinden örnekleme yapmak çok yanlış olur. Ekonomi çok komplex bir yapıya sahiptir içerisinde binbir farklı etken var. Enflasyon 2 çeşittir. Talep ve maliyet enflasyonu. Yani faiz arttı diye enflasyon arttı veya azalıp piyasaya para pompalandı diye enflasyonun arttığını söylemek yanlış olur. Hangi şartlarda faiz indirimi veya artışı yapıldığı önemlidir. Verdiğiniz faiz örneği ise pek doğru değil. Devletler faiz arttırdığında piyasadaki para çekilmeye başlar, varlık alımları durur. Piyasadaki para verdiğiniz örneğin aksine azalır. Tabiki parasını faize yatıranların parası dediğiniz gibi %50 artabilir ancak bu paranın bir vade belirterek yatırıldığını, piyasa dolaşmadığını unutmamak gerekiyor. Enflasyon maliyet veya talep kaynaklı ortaya çıktığı için kesin yorum yapılamamakla birlikte faiz arttığında genellikle maaliyetlerde yükseliş ve talep azalır bu nedenle enflasyon kontrol altına alınabilir.
Teşekkür ederim. Zaten ben denklemi kurarken, düz mantıkla ilerlemiştim. Sizin anlattığınız şekli ile enflasyonun türlerindeki farklılık ve faizin etkisi ile oluşan tepki, şartlara göre değişiklikler arz edebiliyor.(muş) Hal böyle olunca da, yüzde yüz şu doğrudur, her zaman şu kural her şartta çalışır diye bir şey yok.(muş) Benim açımdan faydalı bir soru cevap oldu. Tekrar teşekkür ederim.