Arkadaşlar aklıma takılan bir mevzu var şöyle ki
basit bir anlatımla, para basmanın neden enflasyona sebep olduğu şöyle anlatılıyor
10 birim para var 10 adet masa var
1 masa 1 para
para basıldığında piyasada 15 birim para olursa masa adeti de 10 da sabit kaldığında ( yani üretim olmadan para basmak )
1 masa 1 bucuk para oluyor ( enflasyon )
buraya kadar okey..
aynı denklemde para basmayı değil de faizi konuşalım
10 birim paraya 10 masa
yüzde 50 faiz ile
10 birim para 15 birim paraya ulaştığında
masa sayısı yine 10 da kaldığında yani üretim yine olmadığında
15 birim para masa 10 adet
masa fiyatı 1 bucuk para oluyor
hal böyle olunca, faiz ile para basmak arasında bir fark göremiyorum..
konunun uzmanları başta olmak üzere sizin fikirleriniz neler ?
Hocam merhaba,
Bahsettiğiniz denklem üzerinden örnekleme yapmak çok yanlış olur. Ekonomi çok komplex bir yapıya sahiptir içerisinde binbir farklı etken var. Enflasyon 2 çeşittir. Talep ve maliyet enflasyonu. Yani faiz arttı diye enflasyon arttı veya azalıp piyasaya para pompalandı diye enflasyonun arttığını söylemek yanlış olur. Hangi şartlarda faiz indirimi veya artışı yapıldığı önemlidir. Verdiğiniz faiz örneği ise pek doğru değil. Devletler faiz arttırdığında piyasadaki para çekilmeye başlar, varlık alımları durur. Piyasadaki para verdiğiniz örneğin aksine azalır. Tabiki parasını faize yatıranların parası dediğiniz gibi %50 artabilir ancak bu paranın bir vade belirterek yatırıldığını, piyasa dolaşmadığını unutmamak gerekiyor. Enflasyon maliyet veya talep kaynaklı ortaya çıktığı için kesin yorum yapılamamakla birlikte faiz arttığında genellikle maaliyetlerde yükseliş ve talep azalır bu nedenle enflasyon kontrol altına alınabilir.