hnc adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar aklıma takılan bir mevzu var şöyle ki

basit bir anlatımla, para basmanın neden enflasyona sebep olduğu şöyle anlatılıyor

10 birim para var 10 adet masa var
1 masa 1 para

para basıldığında piyasada 15 birim para olursa masa adeti de 10 da sabit kaldığında ( yani üretim olmadan para basmak )
1 masa 1 bucuk para oluyor ( enflasyon )

buraya kadar okey..

aynı denklemde para basmayı değil de faizi konuşalım

10 birim paraya 10 masa
yüzde 50 faiz ile
10 birim para 15 birim paraya ulaştığında
masa sayısı yine 10 da kaldığında yani üretim yine olmadığında
para
15 birim masa 10 adet

masa fiyatı 1 bucuk para oluyor

hal böyle olunca, faiz ile para basmak arasında bir fark göremiyorum..

konunun uzmanları başta olmak üzere sizin fikirleriniz neler ?
Öncelikle ekonomide en önemli şey güvendir. Güven olmadığı sürece piyasa normal işlemediği sürece ne yaparsan yap kontrol edemezsin.
Sizin sorunuza gelirsek faizin enflasyonu arttırması da azaltması da mümkün. Açıklamasını da şöyle söyleyeyim. Sen paranı faize yatırıp alımdan vazgeçmiş oluyorsun. Dolayısıyla da 10 masa satılacakken sen faizde paranı kullandığın için 9 masa satılabilir. Bu durumda piyasada 1 masa fazlalık olduğundan ucuzlaması mümkün. Farklı bir durum da senin faize verdiğin parayı diğeri gitti kullandı 1 masa alacakken 2 masa aldı. Faiz maliyetini koydu üstüne birde kar koydu geldi sana sattı Bu defa da ürün kat kat pahalandı. Ya da o almadığın 1 masa piyasada satılmadı. Üretici de dolayısıyla üretimi kıstı. Bu defa da yarın almak istesende bulamazsın bulsan da alamazsın çünkü arz talep dengesi bozuldu.
Alternatifler çok. Faiz fazla. Üretim yapıp satılıp satılmayacağını düşüneceğime paramı faize yatırırım derler. Bu sefer piyasada 10 masa üretimi olacakken 5 masaya düşer. Al sana bir enflasyon daha.
İnsanlarda para olmazsa alışveriş olmaz.Alışveriş olmazsa üretim olmaz.Üretim olmazsa enflasyon olur.
Piyasada para fazla olursa paranın değeri olmaz. Paranın değeri olmazsa fiyatlar artar.

Sonuç zamlar kaçınılmaz ) İşin espirisi bir yana. Piyasada herşeyi insanların davranışları belirler. Ekonomi belirli dinamikleri olsa da kesin doğru budur denilebilecek bir formülle çalışmaz.