Konunun üzüm yemek için değil bağcı dövmek için açıldığına dair bir izlenime sahip oldum.
İlk sanal mağazamı oscommerce ile 2005 te kurdum.
Sonra hem open source CMS ler ile hem Türk firmaların sanal mağaza yazılımlarını deneme şansım oldu.
Bu süreçte kendim php sql javascript kodlama da öğrendim.
Size basitçe söyleyebileceğim şey bir sanal mağaza aslında bir domain ve bir veritabanıdır.
Veritabanı size ait olmayan hiç bir yazılım size ait değildir.
O yüzden dosyaların size teslim edilmediği ve veritabanını alamadığınız hiç bir sistem tam olarak size ait değildir.
Yani bu tarz sistemlerde mal sahibi değil kiracısınız.
Shopify veritabanı da size ait olmayan sistemlerden biri.
İşten hiç anlamayan sıfır bilgisi olan biri için böyle sistemler iyidir.
Doğru yazılımı bulmak için harcayacağınız süreyi satış yapmak için uğraşarak harcayabilirsiniz.
Ama işten biraz anlıyorsanız bilirsiniz shopify da tıpkı konu sahibinin söylediği tuğla gibi sistemlerden biridir.
Esnek değildir, istediğiniz geliştirmeyi, istediğiniz düzenlemeyi, istediğiniz gibi yapamazsınız.
Koda istediğiniz gibi müdahale edemezsiniz.
Yani tuğla gibi bir sistemdir ve sadece size verdiği pluginlerin sınırları içinde kalabilirsiniz.
Yani işten anlıyorsanız kendinize bir open source script seçip kafanıza göre geliştirirsiniz.
İşten biraz daha az anlıyorsanız shopphp gibi bir sistem üzerinden hareket edebilirsiniz.
İşten hiç anlamıyorsanız ve giriş bütçeniz yok denecek kadar azsa o zaman shopify iyi tercihlerden biri haline gelir.
Ama bilişim dünyası ile hiç alakası olmayan ve sisteme ayıracak yatırım bütçesi olmayanlar için ideal olan shopify'ı sanki piyasanın en iyisiymiş gibi öne sürmek doğru değil.
Bir yazılımın iyi ya da kötü olması diye bir şey söz konusu değildir.
Bir yazılımın beklentileri ne kadar karşıladığı ile ilgili bir tartışma yapılabilir.
Shopify hiç bilmeyen, yeni başlayanların beklentilerini karşılayabilir.
Ama kod bilgisi olan insanlar shopify üzerinde çalışıp veritabanını başkasının sisteminde çalıştırmaz.
Çünkü başkasının sisteminde kiracı olmak aslında kucağa oturmaktır.
Özellikle dolar ile fiyatlanan bir sistemin kucağına oturmak hiç iyi değildir, whm/cpanel de olduğu gibi biri şirketi satın alır ve fiyatları yükseltir.
Giriş seviyesinde idealdir. Ama işler büyüdü mü kampanya kargo tedarikçi işleri karmaşıklaştı mı taşınmak gerekir.
Ben de oturup kendime sanal mağaza yazmam. Ama woocommerce + iyi bir tema (mesela woodmart) ile 59 dolara harikalar yaratabilirim.
Yarın bir gün başka bir sisteme geçmem veritabanı migrasyonu 1 günümü almaz.