Merhaba arkadaşlar bu sene Liseden mezun oldum 11. Sınıfın Sonunda 2022 Yks için 2. Kez tyt yi bitirmek icin calismalara başladım fakat 2. Uyruğum Avrupa olduğu için yabancı uyruklu sisteminden girme kararı verdim.(Hedef Tıp veya Diş)

Bir Yös dershanesine gittiğimizde hoca dediki 2 seçeneğin var 1. si Yös bu sınav ile tr deki kötü üniversitelere girebilirsin
2.Si Sat türkiyedeki iyi üniversitelere girebilirsin dendi TED Kolejinde okuduğundan Sat sınavından yüksek bir puanı kolayca alacağımı iddia ediyordu.

Fakat durum öyle değilmiş türk usullü olduğumdan ve tr vatandaşlığından çıtkığımdan dolayı mavi kartlı diye bir statüye atandım ve direkt yabancı uyruklu gibi avantajları yokmuş kontenjan sınırı varmış mesela Erciyes Tıp a 300 öğrenci alınacak 30 u yabancı yabancının da yüzde 10 u mavi kartlılar yani sadece kayserideki tıp için 3 kişilik yer mevcut fakat binlerce rakibim var ve Hacettepe tıp a girmek için gereken puanla Harvard gibi yerlere girilebiliyor

Örnek : Hacettepe Sat Puanı 1580
Bill Gates Sattan 1590 aldı

Deli gibi çalıştım keşke yks yi seçseymişim fakat herhalde bu sene bir özel diş veya tıpa ya da Yıldız Teknik'e kayıt yaptırıp 1 sene daha çalışacağım cidden Devletin kontenjan sınırını mavi kartlılara değil suriyelilere getirmesi daha mantıklı bir karar olurdu.