sektörel bir haber sitemde test ettiğim bir konu, bana göre bir farkı yok.
beni bu teste iten şey ise şu olmuştu, siz google'da "kırmızı elma fiyatları" diye araşttıgınızda, direkt olarak bu kelime geçmese bile size açıklamasında şu olan siteyi de üst sıralarda gösterebiliyor:
"kırmızı elma çok lezzetlidir, fiyatlarına buradan bakabilirsiniz"
hatta tam olarak benim yaptıgım gibi de bold veriyor. Buradan esinlenerek, bazı içerikleri sizin örneklediğiniz şekilde girmeye başladım, iyi sonuçlar aldım. Daha iyi diyemem, ama daha kötü değildi. Çıkarımım ise, tam da sizin tahmin ettiğiniz gibi, google konuyu biliyorsa, konu içindeki soruların o ana konu ile oldugunu algılayabiliyor. Elma nedir? başlıklı bir yazıdaki "fiyatları" alt başlıgını, "armut fiyatları" olarak algılayacak hali yok.
benzer şekilde düşünüyorum.
google, yapılan aramaları cümle bütünlüğü olarak eşleştirmeye çalışmıyor.
verdiğiniz örnekteki gibi. kırmızı elma fiyatları diye aratan kişiye, bahsettiğiniz uzun cümleyi eşleştirebiliyor çünkü aratılan tüm etiketler yazı içinde mevcut. demek ki alakalı. bi arkadaş yukarda semantik seo'dan bahsetmişti. bu, o mevzuya giriyor muhtemelen.
yani kullanıcıların arattığı her türlü kelimeyi, makalenin tamamına yedirme işlemi. biz " kurucusu kim? " diye heading atsak bile, konunun başlığı bitcoin olduğu için, google bunu semantik seo olarak tanımlayıp bitcoin kurucusu kim sorusunun yanıtı olduğunun farkında diye düşünüyorum.
yine de emin olmak için bi sorayım dedim. farklı görüşler mevcut. anahtar kelime odaklı yanıtlar verenler bana kalırsa semantik seo konularına çok aşina değil. google bu konuda fazlaca gelişmiş durumda haliyle benzer görüşleri de ele aldığımızda, sanırım " kurucusu kim? " yazmak seo açısından ciddi bi eksiklik yaratmayacaktır. hatta içerik optimizasyonu bakımından anahtar kelime tekrarları azaltıldığı için belki yazı dizisi daha temiz ve anlaşılır bile görülebilir. (açıkçası kendi okumalarımda sürekli aynı anahtar kelimelerin her yerde tekrar edilip durması beni bile sıkıyor ve siteden kaçma isteği doğuruyor )