Birçok yerde olduğu gibi genellemek hiç doğru değil, sadece sizin özelinizde söylemiyorum. Bu zamana kadar yaptığım projelerde hiçbir zaman süre olarak verdiğimin üstüne çıkmadım, burada bunu hesaplamak birazda tecrübeye dayanıyor maalesef.
Normalde 1 ay sürecek projeyi siz 1 haftada tamamlanmasını isterseniz ya da yazılımcı 1 aylık projeyi 1 haftada tamamlamaya çalışırsa ortaya bu gibi sorunlar çıkabilir.
Siz 1 ay sürecek projeyi 1 haftada tamamlanmasını isterseniz projenin kod kalitesinin temiz olmasını ve sağlıklı bir projenin çıkmasını isterseniz çıkmaz.
Yazılımcı da eğer 1 ay sürecek projeyi 1 haftada tamamlamaya çalışıyorsa yine aynı şekilde kaliteli bir proje ortaya çıkmaz.
Burada bunu çözüme kavuşturmak aslında basit ama zor. İşverenler en erken teslim edene projeyi teslim etmeyecek, yazılımcılarda 1 ay sürecek projeye 1 hafta söylemeyip kaliteli projeler ortaya çıkaracak.
Yani burada sadece yazılımcıları değil proje yaptıracak kişileri de konuşmamız gerekiyor, birçok yazılımcı ile görüşüp sonrasında en düşük fiyat veren veya en erken teslim edene projeyi vermek doğru değil.
Bütçeniz olmayabilir, projenin aciliyeti olabilir fakat burada siz eğer bu şartlar altında bir proje yaptıracaksanız bazı şeyleri maalesef ki kabul etmiş oluyorsunuz. Piyasada çok fazla düşük ücretle kalitesiz bir şekilde proje yapanlar olduğu için kaliteli bir şekilde proje geliştirenler fiyatlarını yüksek tutmakta.
Kaliteli yazılımcıyı işine olan saygısından, konuşmasından ve yapmış olduğu projelerden zaten anlayabilirsiniz. Tabii ki arada işine saygısı olmayanlar olacaktır fakat bu konuda ince eleyip sık dokumak gerekiyor, sonuç olarak ortaya güzel bir projenin çıkmasını istiyorsanız.
Ayrıca ücret alındıktan sonra bir yazılımcının cevap vermemesini hiç bir şekilde doğru bulmuyorum, bu sadece yazılım sektörüyle ilgili değil birçok sektörde ücret alındıktan sonra baştan sağma iş yapılmasını ve cevap verilmemesini saçma buluyorum. İşine saygısı olanlarında bu şekilde yapacağını düşünmüyorum.
Kısacası burada proje yaptıracak kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor, ince eleyip sık dokuyup kaliteli yazılımcıyı görüp onunla çalışılmalı. Bunu yaparken en düşük fiyat veren ve en erken teslim edene değil referansları olan, kaliteli projeler geliştirmiş yazılımcılarla çalışmalılar.