Görüşlerimi tek tek cevaplayayım hocam, bu arada bir yazılımcı perspektifinden yazdığınız için teşekkür ederim;
- İlk olarak günümüz koşullarında güven problemi olması normal diye düşünüyorum, diyelim ki normal değil; ben bir iş / ticaret yapıyorsam terslercesine "Çalacak halimiz yok ya" diye yanıt verilmesini etik bulmuyorum kesinlikle.
- Süre konusuna gelecek olursak hocam; ilk olarak forumda bir çok yazılımcı arkadaştan hizmet aldım / almaya çalıştım. Çoğu sıfırdan yapılacak projelerdi. Verilen en basit işten örnek vereyim size: bir mobil programın reskin'i yapılmasını istedim ve 3 gün denildi. Hatta ilk başta da belirttim, reskine başlamadan önce örnek olarak gösterirseniz en azından emek zayii olmaz dedim. Süreç hakkında bilgilendirileceksiniz dendi. Ben de tamam dedim. Aradan 3 gün geçti hiç bir yazışma yok. r10'a baktım arkadaş konularda geziyor. Whatsapp'tan yazıyorum cevap yok. Bu etik mi peki? Söylediğiniz gibi sıkboğaz yapmaya gerek yok saat başı sorulmasına ben de karşıyım hocam.
- WhatsApp üzerinden kayıt yapma işleminde yasal olmadığını biliyorum, o yüzden yapmıyorum hocam.
Tekrardan sizin objektifinizden yazdığınız için teşekkür ederim. Kesinlikle ofansif olarak algılamıyorum.
- "Çalacak halimiz yok ya" gibi bir üslup ile cevap veriliyorsa zaten baştan bir şeyler belli oluyor demektir.
- İlk yorumda da bahsettiğim gibi hocam, 3 gün teslim süresi verildiyse, bir problem olduysa ve bu size zamanında bildirilmediyse, size süreç hakkında bilgi verilecek denilip bilgi verilmediyse bu yazılımcı arkadaşın problemidir. Bu konuda zaten bir şey diyemem.
- Whatsapp konusunda şunu söyleyebilirim. İş, güvenlik vs. gibi konularda ses kayıtlarının yasal olmama gibi bir durumu yok diye biliyorum. Benim bildiğim kadarıyla(yanlış olabilir ve bir avukat arkadaş açıklık getirse daha sağlıklı olur) yasal olmayan kısmı özel hayatla ilgili olan kısım. Siz bir iş ile ilgili konuşuyorsunuz ve özel hayata dair bilgiler, kişini hayatını, güvenliğini etkileyebilecek konuşmalar yapmıyorsunuz. En kötü ihtimal ses kayıtlarından kendinize iş ile ilgili notlar çıkarabilir, "X konuşmasında X detayı yapılacak demişim. Bunu dökümana eklememişiz. Bunu ekleyelim." diyebilirsiniz. Hepimiz insanız bir şeyleri unutabiliriz. Ne demişler, söz uçar yazı kalır hocam