fatihbaz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
iyi diyorsunda hocam,yazılım tarafında inodeyi şişiren olayı nasıl durduracaz?zamanında bende çok aradım ve sadece 1 öneri çıkıyor heryerde karşımıza.o da tabiki temaların otomatik olarak artırdıgı resim sayısını azaltma ki tüm inode sorunları yaşayanların sorunuda bu.benim bi siteme bakıyorum mesela,konuya ait 1 tane resim yükledim diyelim ki sadece.bu sitedeki tema,o resmin 15-20 tane kopyasını oluşturuyor.bunları iptal etmekten başka bi çarede bulamadım,bulanda duymadım.fakat,temanın bu resimleri keyfi olarak çogalttıgınıda düşünmüyorum.mesela tabletlerden siteye girenlere ayrı,laptoptan girenlre ayrı,pcden girenlere ayrı ölçülerde üretiyor belliki.bu resimleri silersek/iptal edersek bu kezde orada sorun çıkmayacak mı?

şuan son kurdugum siteye bakıyorum mesela.wp-admin/options-media.php sayfasındaki degerlerin hepsini sıfır yaptım.sadece temanın otomatik ürettigi o resimler var ftpde,her resmin orjinali + 5 kopyası var.wp-admin/options-media.php dekileride açsam 3 günde inode tavan yapar heralde ki onuda kapattık ama,onu kapatınca nerede sorun çıktıgını bilmiyorum.merak ediyorum ama...
Merhabalar,

Inodes değerlerini şişiren şeyin Wordpress taraflı pek çok nedeni olabilir. Bu her sitede kullanılan tema ve eklentiye göre değişkenlik gösterir öncelikle.
Resim boyutlandırmayı hariç tutarak yazmak gerekirse; her tema ve eklentilerin kendi içinde tutmaya çalıştığı cache olabilir, bozuk bir tema/eklenti kaynaklı gereksiz çerezler yine FTP'de 0 byte şeklinde inodes değerlerini şişiriyor olabilir. Bunların hepsinin gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Buna ek olarak eklenti ve temalar klasöründe de yükleyip kullanılmayan, pasif bırakılan eklenti-tema klasörleri yer alır. İçerisinde yüzlerce ve hatta binlerce dosya olabilecek bu klasörleri de temizlemekte fayda var.

Spam ile gelen mailler, spam kutularında listelenir. 1 epostanın kapladığı disk alanı çok düşük olması nedeniyle bu durum çok göz ardı edilir. Ancak disk alanı kaplamayan, inodes değeri tüketen spam maillerini temizlemekte sizlere fayda sağlar.

Temporary yani geçici dosyaların depo edildiği klasör FTP'de tmp olarak belirlidir. Bu klasör içerisinde geçmiş zamanlarda açılan oturumlardan tutun da günlük ziyaretçilerin trafik loglarına kadar pek çok önbellek dediğimiz ya da loglama adı verdiğimiz günlük küçük boyutlu dosyalar burada tutulur. Eğer burada da doluluk oranı yüksekse belirli zaman aralığında burayı temizleyerek de Inodes için yer açabilirsiniz.

Son olarak tabi ki ayarı yapılmamış cache eklentilerdir. Bu cache eklentilerinin de klasörleri içerisinde günlerce biriken çok fazla cache dosyası, gereksiz yere inodes değerlerinizi şişirebilir. Bu konuda da çözüm tabi ki temizleme ve bu ayarı günlük- haftalık temizleme şeklinde aktif etmek olacaktır.

Wordpress, sitenize yüklediğiniz resimleri her cihaz boyutuna göre resmi şekillendirmek amacıyla farklı boyutlarda resim yüklemesi yapmaz. Webmaster'ın işine yarayacak şekilde resim yüklemesi yapar. Buna göre 4 farklı boyutta yaptığı yükleme ile siz, yazınıza ve temanıza uygun olanı seçerek 4 boyuttan birini seçmiş olursunuz. Cihaz değiştiğinde resim boyutu, seçmediğiniz diğer resimlerin boyutuna göre değişiklik maalesef ki göstermeyecektir.

Resimlerin yüklenme nedenleri Wordpress'in tamamen Webmaster işini kolaylaştırma amaçlı olduğunu söylemiştik. Örmek vermek gerekirse; temelde küçük, orta, orta büyük ve büyük gibi 4 resim yüklerken bir de kendi boyutu olarak orijinal resmi sizlere sunar. Küçük resim boyutuyla ekstra zahmete girmeden sitede yazıların başlıklarıyla görüntülenen resim olarak bildiğimiz thumnnail kısmında kullanır, orta veya tam boyutunu da yazı içerisinde kullanırsınız.

Her ne kadar size bu şekilde kolaylık sağlıyor olsa da aslında tam boyut ile thumnail alanında da yazı içerisinde de aynı görseli kullanarak aslında benzer çalışmayı gerçekleştirmiş olursunuz. Artık temalar bu konuda çok ileri düzeyde ve eklenen bu özel alanlara göre zaten belirli resim yükleyebilme boyutuna göre kendisi şekillendiriyor.

Bu konuda alanında uzman bir kişiden yardım almak, bizim yukarıda yazdığımız teknik bilgilerin daha da detaylandırılması konusunda en iyi yol olacaktır. Güzel Hosting olarak teknik ve destek ekibi, bu konuda sizlere teknik açıdan bakarak bilgilendirmede ve yorumlamada bulunabilir. Ancak işin içine girdiğinizde zaten pek çok yol olduğunu ve hatta kendi özelinizde siteniz için çok daha iyi çözüm yolları bulacağınızı bilmenizi isteriz (kullandığınız tema ve eklentiye bağlı olarak).

Bilgi ve ilginize sunarız.