Çok uzun süre önce R10'da bir konu vardı. Konu başlığı "Site birebir kopyalanacak" konuya giriş yaptım talebinde PM ile iletişime geçin yazmış. Bende PM'den yazdım "İstediğiniz siteyi birebir kopyalarım ama mesuliyet kabul etmem ve bu iş için ne kadar ödeme yapabilirsiniz?" yani çok uçuk bir rakam düşünmüyordum zaten ama arkadaşın bana verdiği dalga geçer gibi cevabı yüzünden artık R10 üzerinden iş almıyorum. Zaten işim var sadece ekstra pasif gelir gözüyle bakıyorum ki bence değmezmiş bazıları için. Adamın cevabı "50krş" oldu. Bende ona şunu yazdım ve konuşma sonlandı. "Ben size 1TL vereyim işi siz yapın" oldu. Yani burada yazılımcılara yüklenmekten ziyade dalga geçer gibi cevaplar verilmesi çok garip. Belki gözünde kolay işmiş gibi görebilir ama böyle yazılması da forum içerisinde emeği ayaklar altına alma davranışı sergileyen kişilerin ne kadar karakter yoksunu olduğunu gösteriyor. Lafım herkese değil sadece bu kafa yapısına sahip olan kişilere. Bir de işi biliyor ama başkalarına çok çok daha ucuza yaptırıp köle gibi çalıştırma zihniyeti içerisinde olanlar var. Onlara da zaten bir şey diyemiyorum.

Piyasada bir çok yazılımcı var ama bir çoğu ya işi biliyor yarım yamalak yapıyor, ya biliyorum ayaklarına yatıyor ve sallıyor, ya da hiç bilmediği halde biliyormuş gibi gösterip işleri alıp başkalarına yönlendirip üzerinden para kazanıyorlar. Yani o kadar çok yazılımcı içerisinde kaliteli işi yapabilecek olanlar da zaten alacağı ücreti ortalamanın üzerinde söylüyor ve işini hakkıyla yapıyor. Bu hakkıyla işi yapanlara lafım yok ama diğerleriyle karşılaştıkça sürekli sitem ediyorum.