Değerli kardeşim altının değerini belirleyen şey rezervi değil talebidir. Talebi olmayan hiç bir malzemenin 1 cent değeri olmaz.
Doların fiyatı da arz talep dengesi içinde belirlenir.
Ülkede kimse dolar almasa doların fiyatı düşer.
Ama bu mümkün değildir, çünkü parasını Türkiye'ye getirip işleten yabancılar paralarını dolara çevirip çıkarır, üretim yapmak isteyen firmalar dolarla ara malı ithal eder, enerji gibi temel giderler dolarla ithal edilir, yüksek katma değerli tüketim mallarının çoğu dolar ile ithal edilir, piyasaya bol lira verirsen enflasyon karşısında tasarrufunun erimesinden korkanlar dolar alırlar. Yani doların talebi arzından fazla olduğu için fiyatı yükselir.
Yani doların fiyatının artmasının nedeni de tamamen dolara olan taleptir. Amerikan Merkez Bankası FED faiz düşürürse yani düşük maliyetle dolar verirse doların fiyatı düşer çünkü kolay ve ucuza elde edilebilinir. FED faiz arttırırsa millet dolarını FED'e verir piyasada dolar arzı düşer doları fiyatı yükselir.
Yani değerli kardeşim serbest piyasa uygulanan hem ulusal hem uluslararası piyasalarda mal ve emtiaların fiyatları arz talep dengesi içinde belirlenir.
Yanlış bilgiler vermeye devam ediyorsunuz hocam. Dolar neden dünyada geçerli para birimidir? Bunu bilseniz bu söylediklerinizin ne kadar yanlış olduğunu fark ederdiniz. ABD'yi ABD yapan, 1. Dünya Savaşı'nda silah ticareti yapması olarak bilinir. Ama tek bu değildi. Parayı para olarak almayıp, altın olarak almasıdır. Şuan altının en çok rezervi ABD'de bulunmakta. Bu yüzden dünya dolar kullanmak zorundadır. Aşağıda doların tarihi çok güzel anlatılmış. Başka bir konuda yine eklemiştim bu videoyu. Yanlış bilgilerinizin çoğunu bu video anlatmakta. Video çok uzun değil yaklaşık 10 dakika.
https://www.youtube.com/watch?v=2cIGOUtuqEE