Altının fiyatı tamamda doların fiyatı ondan dolayı artmıyor. Aslında dolar sabit, hatta bazı zamanlar globalde dolarda düşüş yaşanıyor. Bizim paramız değer kaybettiği için dolar bizde yüksek. Altında sizin dediğiniz gibi sadece arz talebe bağlı değil. Altın değerli nadir elementler arasında. Eğer dünyada altın çok fazla olsaydı kimse yüzüne bakmazdı. Yani bir şeyin değerinin artması için arz - talep olduğu kadar rezervine de bakılır.
Sizin bahsettiğiniz şey hem eksik bir nevi yanlış anlatım, hem de bu konuyla ilişkili değil. Arkadaşın konuda dediği gibi bu ticaret değil, fırsatçılıktır.
Değerli kardeşim altının değerini belirleyen şey rezervi değil talebidir. Talebi olmayan hiç bir malzemenin 1 cent değeri olmaz.
Doların fiyatı da arz talep dengesi içinde belirlenir.
Ülkede kimse dolar almasa doların fiyatı düşer.
Ama bu mümkün değildir, çünkü parasını Türkiye'ye getirip işleten yabancılar paralarını dolara çevirip çıkarır, üretim yapmak isteyen firmalar dolarla ara malı ithal eder, enerji gibi temel giderler dolarla ithal edilir, yüksek katma değerli tüketim mallarının çoğu dolar ile ithal edilir, piyasaya bol lira verirsen enflasyon karşısında tasarrufunun erimesinden korkanlar dolar alırlar. Yani doların talebi arzından fazla olduğu için fiyatı yükselir.
Yani doların fiyatının artmasının nedeni de tamamen dolara olan taleptir. Amerikan Merkez Bankası FED faiz düşürürse yani düşük maliyetle dolar verirse doların fiyatı düşer çünkü kolay ve ucuza elde edilebilinir. FED faiz arttırırsa millet dolarını FED'e verir piyasada dolar arzı düşer doları fiyatı yükselir.
Yani değerli kardeşim serbest piyasa uygulanan hem ulusal hem uluslararası piyasalarda mal ve emtiaların fiyatları arz talep dengesi içinde belirlenir.