nvidia'nın virtual gpu diye bir ürünü var. bir makinada birden fazla ekran kartını virtual machine'ler arasında paylaştırıyor. haliyle yük kısıtlaması, kullanım zamanı gibi şeyleri takip edebiliyor, kullanıcılar arasında farklı kriterlere göre dağıtabiliyorsun. altyapı firmaları için tasarlanmış bir ürün.
https://www.nvidia.com/en-us/design-...-virtual-gpus/
kartları doğal olarak çoklu ekran kartı desteği olan anakartlara takman gerekir. bildiğin "server" aslında yapacağı işe göre optimize edilmiş bir bilgisayar. klasik anlamda ekran yükü olmadığı için düşük kapasiteli ekran kartı olan, daha çok disk ve netowrk işlemleri yapamak için optimize edilmiş bir cihaz. ama "server"lar biliyorum ki sadece çevreden elektronik vihaz verilerini okumak için usb, seri ve pci slotları optimize edilmiştir. bazı itfaiye araçları ve havalanlarında görmüştüm. bazı "server"lar var ki sadece görüntü işlemk için gpu için optimize edilmiştir. bugün zaten disk ve network erişimini sağlayan teknolojilerin yeterince hızlı olduğunu düşünürsek klasik anlamdaki server tanımı ile kendini kısıtlamaya gerek yok diye düşünüyorum. Kaldı ki bildiğimiz anlamda "rack" sunucuları da soğutma sorunları sebebile kullanamazsın. yani sana sağlam bileşenleri olan bir pc lazım. disk, ram, cpu vb gibi bileşenleri amaçladığın hedef kitle ve iş yükü için seçebilirsin. "server" adı altında satılmadığı için senin işini engellemez.
Ama dersen ki ben bu iş üretilmiş sağlam server arıyorum... işte sana gpu server...
https://www.asrockrack.com/general/p...Specifications
bu serverların üzerinde çalışan işletim sistemi vmware'in esxi ve paralı sürümü olan vsphare benzeri olan yazılımlar. bunlar sanal makinaların herşetini kontrol eltına alıyor. senin fiziksel server konfigürasyonundan BAĞIMSIZ olarak (tabii fisikzel olarak o özelliklerle ve bazen de biraz üzerinde özelliklerle sınırlı olarak) VM başına cpu, cpu core, ram, network kartı hızı ve sayısı, networkün kullanabileceği bandgenişliği, ram kullanım miktarı, anlım maksimum cpu yüklemesi gibi bir dünya şeyi kontrol etmene yarıyor. bunların hem desktop hem web üzeerinden konfigüre edilmeleri de sözkonusu. yani bu makinalarda "core" işletim sistemi windows değil, bir linux türevi. Bu yazılımların faturalandıra vs için panellerle entegrasyonu falan da olduğunu biliyorum ama inan o tarafıyla hiç ilgilenmedim....
pahalı iş... sana başarılar diliyorum.
Açıkcası şu şekilde söyleyeyim hocam.
Elimde 12 Tane RTX ekran kartı mevcut. Şuanda hali hazırda mining yapıyor. Ancak ben bunu server sistemine yönlendirmek istiyorum.
Biostart Btc 360 PRO
i5-9400F
12x RTX Ekran Kartı
M2 SSD
Güç kaynakları
Bunların hepsi hali hazırda var. Sorunsuz çalışıyor. Ancak Server olayına girdiğimizde işlemcinin asla yeterli olacağını düşünmüyorum.
Çünkü mutlaka içinde oyun açacak arkadaşlar vb olacak haliyle bu sorun yaratacak.
Bu konuda nasıl bir ana kart ve işlemci almalıyım?