2008 yılından beri SEO ile ilgileniyorum. Bu süre zarfında çok güncelleme gördüm. Fakat bu kadar sinir bozucu ve saçma olanını görmedim. Aynı sektörde 2 tane web sitemiz var. Biri Wordpress alt yapılı, 6 yıllık ürün ve hizmet tanıtım sitesi, diğeri Opencart alt yapılı 1 yıllık e-ticaret sitesi.
Wordpress alt yapılı olanı şubat ayında, lisanslı tema alarak yeniledik. Çünkü uzun zamandır iş yoğunluğundan kayda değer siteyle ilgilenemiyorduk. Bazı kelimelerde 2-3 sıra düşüş gözlemledik. Fırsat bulduk ve kalıcı liderliğe oynamak için sağlam, kusursuz, bileği bükülemeyecek kalitede çalışma yapmaya karar verdik.
Lisanslı SEO aracı ile tespit ettiğimiz, 6 yıl boyunca yaptığımız SEO bazlı hataların hepsini düzelttik.
Site hızını 2 katına çıkardık (mobil %70, masaüstü %98). Search Console sayfa deneyimi %100.
Hedeflediğimiz kelimelerde ve ürünlerde Türkiye 'de değil, dünyada eşi benzeri olmayan sayfalar oluşturduk. Her sayfa ortalama 5.000 kelime civarı. Her sayfa ile ortalama 1 hafta uğraştık.
Sitenin domainini +3 yıl uzattık.
Her zamankinden daha sık güncel ve SEO odaklı içerikler üretmeye çalıştık.
6 yıl içerisinde sırf içerik olsun diye oluşturduğumuz, saçma sapan, SEO odaklı olmayan içerikleri sildik.
Daha aklıma gelmeyen, onlarca SEO odaklı, ayları bulan çalışma yaptık.
Yenileme esnasında site biraz daha düşse de, Nisan ayında hedeflediğimiz ana kelimede tekrar 1. sıraya oturdu. Zaten ana kelimede 6 yılın 5 yılı 1. sıradaydık fakat biz diğer hedeflediğimiz kelimelerde de liderliğe oynamak istiyorduk.
Bunca çalışmanın neticesinde "bundan sonra sırtımız yere gelmez" diye düşünürken Mayıs güncellemesi tsunami gibi üzerimizden geçti. Ana kelimede 2. sayfaya düştük. Diğer hedeflediğimiz kelimelerde ilk 5 sayfada yokuz desem yeridir. 5 'te 4 'lük kayıp var. Yani Tofaş gibi bir arabayla, araba yarışında liderliğe oynuyorken, aynı araba yarışında Ferrari ile gerilerdeyiz.
Opencart alt yapılı e-ticaret sitemiz ile hiç ilgilenmiyoruz, onda herhangi bir sıralama kaybı yok. Buna ek olarak kendisiyle bariz bir şekilde ilgilenilmemiş, bizim 1 haftada kolaylıkla yapabileceğimiz siteler bizim üstümüzde. Vakti zamanında da bundan dert yanardım. "Hedeflediğimiz bir kelimede biz 3. sıradayken, saçma sapan bir site nasıl 2. sırada olabiliyor" diye isyan ederdim. Fakat bu seferki çok farklı. 14 yıllık SEO deneyimim çerçevesinde şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, SEO çalışması yaptığımız web sitemizin sektöründeki hiçbir web sitesiyle, bizim sitemizle ilgilendiğimiz kadar ilgilenilmiyor. Bizde 14 yıl boyunca yaptığımız ve tecrübe ettiğimiz, genel itibariyle başarılı olduğumuz çalışmaların tamamının hatalı olduğunu düşünmüyoruz. Ha, elbette ki şu anda her şeyi yüzde yüz doğru yapmıyoruzdur. Fakat yüzlerce doğru yapıldığı aşikar olan çalışmayı birkaç muhtemel hatanın yok etmesi saçmalığın daniskası olur. Hatta *********** olduğu bariz, sektör ile alakası olmayan, yönlendirmelerin yapıldığı Rus illegal siteleri bile hedeflediğimiz kelimelerde sıralama alıyor.
Google 14 yıl boyunca hiç görmediğim kadar ağır saçmalıyor. Tüm bunların neticesinde benim 3 şey aklıma geliyor;
Birincisi, Google ya Wordpress alt yapılı sitelere savaş açtı ya da ister istemez yaptığı güncelleme Wordpress siteleri vurdu. Bunu düşünmeme neden olan hem Opencart sitemizde herhangi bir sorun yok hem üzerimizde yer alan bütün siteler Wordpress alt yapılı değil hem de Wordpress alt yapısıyla sürekli web sitesi yapan bir tanıdığım "lider olan bütün sitelerim düştü" diyor.
İkincisi, Google SEO yapanlara ayar veriyor. Çünkü SEO ile ilgilenenler, SEO ile üst sıralara çıkarılmaya çalışılan siteler sıralama kaybederken, kendisiyle ilgilenilmediği bariz siteler sıralama alıyor.
Üçüncüsü, bu durum geçici. Yaptıkları güncellemenin neden olduğu saçmalığı fark edecekler ve düzelecek.
İşin ironisi, yıllarca SEO çalışması yaptığımız siteler, hedeflediğimiz kelimelerde Google 'da ilk sayfadayken, Yandex 'te ilk sayfada değildi. Şu an Google 'da ilk sayfada değil, Yandex 'te bütün hedeflediğimiz kelimeler ilk sayfada... Umarım hak ettiğimiz emeklerin karşılığını alırız...