konuda da pek çok arkadaşın yorumladıgı gibi, malesef yazılımcıların bazen haklı, bazen de suistimale giden bir fiyatlandırma politikaları var. Piyasa global oldugu için adam yurtdışına da iş yapıyorsa türkiyedeki geliri de $baz alıyor. Arkadaş 1000 dolar para mı demiş. 1 günde bitecek bir işse evet paradır, adamsaat hesabıyla aylık en az 20k para yapar. Işin detayını bilmiyorum, sadece 100 dolar para mı dersen, ben de sana türkiyede yaşıyorsun derim, kaldı ki avrupada bile pek çok ülkede paradır. Adamsaat hesabıyla aylık 1500-2000 euroya yakın bir rakam ki fena para değil. Ama sen ayda 3 iş yapayım başka çalışmayayım diyorsan evet para değil 1000 tl.
Fahiş fiyatlar alan yazılım ihtiyacı olan insanlara da önerim, fiyat konusunda bir soru işaretleri var ise bu tür işlerinizde, yurtdışı freelance platformlarında da ilan açın. Referansı güçlü , hintli, bangladeşli vs. Uzak dogudan uygun fiyatlı yazılımcılar bulabilirsiniz. Pek tercih etmiyorum, yerli malı yurtta kalmalı, ama bir suistimal de var ise yapacak birşey yok.
En son yazılım işimden bir örnek vermek isterim. Işin çok basit oldugunu başından beri biliyordum ama gelen teklifler 3000 tl, 5000 tl vs. Daha sonra bilgisayar müh. Okuyan bir öğrenci arkadaşımıza 500 tlye yaptırdım. öğrenci oldugu için bir miktar ucuz kalmasını anlarım, ama çocuk 1 günde işi teslim etti. Diğerleri belki daha kısa sürede bile bitirebilirdi. 1 günlük iş için de 3000-5000 tl teklif de verme kardeşim. Ha verebilirsin özgürsün ama türkiye piyasasında da kimse enayi değil, sen yazılımcı olana kadar gözlerini kör ettiysen (bir arkadaş öyle demiş), o insanlar da o paraları kazanan kadar başka yerlerini başka birşey etmiştir. Kimse 1 günde 3000-5000 tl para kazanamıyor. Global piyasaya göre türkiyede teklif verince rakamlar böyle alakasız kalıyor malesef