Şimdi şöyle bir olay var. Konuda Türkiye denilmişte ona göre ve genel olarak yorumlamak istiyorum.
Hız Bana kalırsa doğrudan olmasa da dolaylı olarak SEO için yarar sağlar.
SEO kriterlerinin içerisinde bulunur. Çok fazla bir etkiye sahip olmasa da bir kriterdir. Sayfa hızı kullanıcı deneyimi için çok önemlidir. Yüklenme süresi ne kadar fazla olursa kullanıcıların o sayfadan çıkma olaslığı yükselir. Sadece sunucunun hızlı olması bir şey değiştirmez. Aynı zamanda özel yazılım veya CMS kullanılıyorsa onunda optimize edilmesi gerek.

Türkiye'de insanların çoğu paylaşımlı hosting kullanıyor. Özellikle 2 RAM 2 CPU yada 1 RAM hala çok yaygın. Woocommerce,wordfence gibi eklentiler kullanıyorsanız sitenizin hızlı olması baya zor.

Sonuca gelirsek: Optimize edilmiş sunucu + optimize edilmiş site + Yeterli sunucu donanım ve yazılım gereksinimleri karşılanırsa ve ziyaretçileriniz yurt içindense, yurt içi için CDN kullanmak çok fazla fayda sağlamayacaktır.
Sunucu hızlı diye örneğin wordpress tarafında optmizasyon yapılmazsa hatta resimler bile yüksek boyutlarda yüklenirse siteniz yerinden kalkamaz. Bu gibi durumlar için özellikle resimler için optimize edilmemiş bir siteniz varsa CDN gibi servisler sitenizin hızlı açılmasına yardım edip SEO'ya doğrudan etki etmese de yüklenme süresi, kullanıcı deneyimi, hemen çıkma oranı gibi olaylara yardımcı olur.
Dünyann dört bir yanından ziyaretçi alıyorsanız kimse kalkıp CDN SEO kriteri değildir demesin.
Bazı CDN servisleri aşağıdaki yararları sağlar buda SEO için bir kriterdir.
- Daha hızlı yüklenme süesi
- Daha düşük hemen çıkma oranı
- GTMetrix, Pingdom ve PageSpeed puanlarını yükseltme.
- Webp oluşturma
- Görüntüleri görüntülerin üzerine gelirken yükleme (lazy load)
- Resim, CSS JavaScript, yazı tiplerini optimize etme.